profimedia-0312363757

Pogosto vidimo, da ljudje postavljajo v naravi kamnite skulpture oz. "možiclje", ko postavijo kamen na kamen. Kakšen je njihov namen? 

Med drugim lahko opazite celo morje kamnitih skulptur ob cesti na Vršič. V letošnjem letu pa so postali prava moda skoraj povsod, kjer lahko najdemo kamne. Morda se na prvi pogled zdijo kot lepa umetniška stvaritev, lahko pa predstavljajo tudi težavo. Zakaj? 

S skulpturami iz kamnov oz. z možiclji so včasih, ko še ni bilo markacij, označevali planinske poti. Kot kažipote so jih uporabljale že stare kulture in jih lahko najdemo na keltskih ali indijanskih področjih, v mongolski stepi, v Tibetu, Andih... Ponekod, predvsem v visokogorju ali na brezpotjih, planinci s kamnitimi kažipoti še danes označujejo poti. 

1. Kamnite skulpture se postavljajo z namenom

Njihov prvotni namen je, da služijo kot kažipoti, da se ljudje ne bi izgubili. Morda se bo nekdo izgubil ravno zaradi možiclja, ki ga nekdo postavi kar tako, zaradi "lepšega". Postavljajo jih torej alpinisti, plezalci in planinci na neoznačenih poteh, da bi pomagali drugim, da ne zgrešijo poti. 

Možiclji tako izgubijo svoj namen in učinek, če jih postavljamo kar tako, ker izgledajo dobro za Instagram fotografijo. 

2. Pustimo naravo kar se da nedotaknjeno

Vsakdo, ki gre rad v divjino, ga tovrstne skulpture opomnijo, da človek zares pusti svoje sledi in vplive povsod. Kot morda popiše kamne in drevesa ter pušča smeti. Cilj človeka v naravi bi moral biti, da se ne opazi, da je tam sploh bil in tako omogoči tudi drugim, da uživajo v neokrnjenosti narave. Prav tako si veliko živali in žuželk ustvari dom pod kamnom, zato lahko s takšnimi skulpturami uničimo njihove domove in vplivamo tudi na rastline. Lahko pa se tudi zrušijo na nas ali na živali, ki vohljajo okoli... 

Morda torej kamnite skulpture niso težava, če se jih nahaja celo morje ob cesti na Vršič, saj tam ni nevarnosti, da bi se kdo izgubil, pa vendar premislite, ko jih postavljate, kakšen je vaš namen. 

unofficialnetworks.com in Smitsonian magazine, Ana Vehovar

Sorodni članki

Pravila obnašanja v naravi

Zbrali smo nekaj pravil, ki jih upoštevajmo pri obisku narave; bodisi našega Triglavskega narodnega parka ali katerihkoli hribov in gora, gozdov, travnikov, rek, jezer... 

Narava je lahko najboljša telovadnica

Narava se prebuja in dnevi so vedno daljši. Prihaja čas, da svojo vadbo prestavite na svež zrak! Preverite 6 razlogov, zakaj je narava najboljša telovadnica.

Ohranimo naravno takšno, kot smo jo dobili

Da bi za zanamce pustili čista jezera in reke, je ponekod že prepozno. Kljub temu pa ima Slovenija veliko čudovitih kotičkov, ki jih lahko ohranimo zelene in neokrnjene, če…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri