Pretiravanje z vadbo

19. 4. 2007
Deli
Če poznate človeka, ki vadi več ur na dan, to še ne pomeni, da vadi preveč - ljudje smo si namreč različni, kar je za nekoga pretiravanje, je za drugega le ogrevanje.

Vsaka vadba je stresna za telo, saj z njo premagujemo sebe, da bi postale močnejše, hitrejše, bolj energične in čvrste. Kot rekreativna športnica se vsakodnevno soočate tudi s stresom v službi ali doma, kar lahko vpliva na izvajanje

vašega vadbenega programa.

Prevelika količina psihološkega stresa vas lahko izčrpa prav tako kot vadba sama, vse skupaj pa poslabšajo še slabe prehranjevalne navade in pomanjkanja spanca.

Posledice pretiravanja pri vadbi se lahko pozdravijo z nekajdnevnim počitkom, a preventiva je vsekakor boljša, zato poslušajte svoje telo, ki vam sporoča, kdaj potrebuje počitek.

1. Vadbo sestavite tako, da se bodo težji in lažji vadbeni dnevi izmenjevali.

2. Vsaj en dan v tednu počivajte.

3. Ne pretiravajte z intenzivnostjo, trajanjem in pogostostjo vadbe.

4. Privoščite si dovolj spanja, jejte uravnoteženo prehrano in pijte dovolj tekočine.

5. Če imate stresno življenje, vzemite vadbo kot sproščanje, in ne kot dodaten stresni dejavnik življenja. Nikar ne prenehajte vaditi, le primerno zase poiščite!

6. V izredno stresnem obdobju vadbo prilagodite svojim sposobnostim. Velika večina ljudi ne vadi dovolj, je pa tudi nekaj takih, ki vadijo preveč! Oba ekstrema sta zdravju škodljiva.

Nasvet strokovnjaka

Kaj naj storim, če po vadbi ne morem jesti?

Po vadbi je priporočljivo vsaj popiti limonado, da povrnemo telesu vitamin C, ki ga porabimo med treningom. S tem preprečujemo tudi pojav bolečin v mišicah, saj je zaradi vitamina C ta zmanjšan. Lahko namesto stisnjenih limon spijemo tudi svež naravni sok iz pomaranč ali grenivk. Če lahko, pa pojemo kakšen sadež – večino sadja uvrščamo med ogljikove hidrate, zato po treningu lahko pojemo eno banano ali jabolko, da telesu povrnemo med vadbo porabljene sladkorje.

Grega Stegnar, osebni trener v Mega centru Kranj

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek