gardie-design-social-media-marketing-563667-unsplash

Je od vašega zadnjega obroka šele dve uri, pa ste spet lačni? Imate občutek, da vaš želodec nima dna? 

Pa ste pravzaprav zares lačni?

1. Morda imate hitro presnovo?

Nekateri se res rodijo s to srečo in imajo hitro presnovo, drugi pa trdno delajo, da njihov metabolizem dela. In ravno način, kako hitro dela metabolizem je tisto, kar vam pove, kako hitro boste spet lačni. Okoli 32% ljudi ima hitrejši metabolizem in hitro presnovo, kar pomeni, da pokurijo okoli 400 kcal na dan več kot ostali. In to je morda lahko razlog, da ste ves čas lačni, da ves čas jeste in se zaradi tega ne zredite.

2. Jeste predelano in v naprej zapakirano hrano?

Jedi kot so kruh, testenine, piškoti, solatni prelivi, suho sadje, čokoladice, umetni napitki, paštete in salame ter druga procesirana hrana, zelo hitro dvignejo vaš krvni sladkor, na žalost pa ga zelo hitro in še bolj spustijo, zaradi česar ste kmalu še bolj lačni. Raziskava objavljena v International Journal of Obesity kaže, da takšna hrana vodi v prenajedanje, depresijo in občutek večne lakote.

3. Morda so krivci vaši hormoni?

Hormonska neravnovesja, kot so prenizek progesteron in testosteron, previsok estrogen, previsok ali prenizek kortizol, pomanjkanje melatonina in neuravnan inzulin, prispevajo k želji po prenajedanju in večnem hranjenju. S tem, ko ves čas jeste in posegate po ogljikovih hidratih, pa hormonska neravnovesja le še krepite in se vrtite v začaranemu krogu. Zaradi tega prihaja do težav z delovanjem ščitnice, upočasni se metabolizem in kilogrami se začnejo nabirati. Dodatne maščobe tvorijo presežek estrogena, bremenijo delovanje jeter in spodbujajo nihanje inzulina, ki posledično zaklepa maščobe.

4. So krivec vaša čustva?

Žalost, tesnoba, pomanjkanje ljubezni, nezadovoljstvo v partnerskem odnosu, stres in splošno slabo počutje, so velikokrat razlog, da se začnete prenajedati. Vendar žal se čustev ne da nahraniti s hrano, prenajedanje vodi le še v hujšo tesnobo in depresijo. S čustvi se je potrebno spopasti in jih zavestno predelati. 

5. Premalo spite?

Da, tudi pomanjkanje spanja stimulira nenehno željo po prehranjevanju z nezdravo in hitro prehrano, polno sladkorjev. 

6. Premalo pijete

Pogosto žejo zamenjujemo z lakoto, zato naslednjič, preden boste spet posegli po kakšni hrani, raje popijte 4 dcl mlačne vode in počakajte. Morda boste presenetili sami sebe?

Vir: holistic.si 

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

7 znakov, ki kažejo na hormonsko neravnovesje

Hormoni – kemikalije, ki jih sproščajo žleze po celem telesu – so odgovorni za vse: od spolnega razvoja, do metabolizma, moči, zdravja in kosti. Zato je marsikatera težava povezana s hormonskim...

Spoznajte vlogo šestih najmočnejših hormonov

Žensko zdravje je najpogosteje porušeno prav zaradi hormonskega neravnovesja. Zato je pomembno prisluhniti sporočilom in spreminjati navade.

Čustveno hranjenje - zakaj in kako prenehati?

Poznate tisti občutek, ko ne jeste takrat, ko ste lačni, ali občutek krivde, ko se prenajedate z neprimerno hrano ob neprimernem času?
Najbolj brane vsebine

4 načini, kako slišati sebe (in to ni meditacija)

Vsi lahko prisluhnemo svoji intuiciji, le naučiti se moramo prepoznati, kateri glas je pravi. 
Več...

Tako vam telo kaže, da slabo skrbite zase

Ste na sebi opazili katerega od naslednjih znakov?
Več...

Kakšno je najlepše darilo, ki ga lahko podarite zaposlenim?

Ne le izplačila božičnic in denarnih nagrad, nekateri slovenski delodajalci zaposlene v prazničnem decembru motivirajo tudi z darili, službenimi zabavami in različnimi programi za zaposlene in njihove družine. Kako pa vi obdarite svoje zaposlene in jih nagradite za dobro opravljeno delo v preteklem letu?
Več...

Kaj lahko vprašate partnerja namesto “Kako si?” - 20 vprašanj

Komunikacija je eden pomembnejših stebrov razmerja, zato poskrbite, da bo med vama tekla gladko.
Več...

8 skrivnosti ljudi, ki (skoraj) nikoli ne zbolijo

Saj veste, o kom govorimo? O tistem sodelavcu, ki v celem letu ni vzel niti enega prostega dneva zaradi bolezni in o prijatelju, ki se vedno izogne sezonskim virusom. Kako jim uspe?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri