8 najbolj nevarnih živil na svetu

9. 3. 2023
Deli
8 najbolj nevarnih živil na svetu (foto: Profimedia)
Profimedia

Preverite, pri katerih živilih moramo biti pri pripravi še posebej pozorni, saj so sicer lahko smrtonosna.

Riba napihovalka

Riba napihovalka je japonska specialiteta, ki pa na številnih delih telesa vsebuje smrtonosni strup. Jed morajo pripraviti samo ustrezno izurjeni kuharji, ki znajo pravilno obdelati ribo in odstraniti ves strup.

Indijski oreščki

Ste tudi vi ljubitelji indijskih oreščkov? Omenjeno živilo je izjemno nevarno v surovi obliki, saj vsebuje strupeno kemikalijo. A brez skrbi; indijski oreščki, ki jih najdete v trgovini, so že predhodno kuhani v sopari, zaradi česar je uživanje povsem varno.

Opičji možgani

Opičje možgane uživajo nekatera afriška in azijska plemena, a jed lahko pripelje do Creutzfeldt-Jakobove bolezni (CJB) , ki poškoduje možgane in je lahko tudi usoda. Opičji možgani so v številnih državah celo prepovedani; na Kitajskem se denimo strežba take jedi kaznuje z 10 leti zapora.

Bezgove jagode

Okusne jagode v poganjkih, semenih in listih vsebujejo strup. Zaradi tega je omenjene dele potrebno odstraniti, uživajo pa se lahko le zrele in skuhane jagode.

Nogometni sadež (pangium edule)

Omenjeni sadež vsebuje veliko vitamina C in železa, a njegova priprava je zelo zahtevna, saj je pred uživanjem treba s posebnim postopkom odstraniti strup, ki je za človeka lahko usoden.

Aki

Nacionalni sadež Jamajke lahko povzroči jamaško bolezen bruhanja, ki je v določenih primerih celo usodna. Pomembno je, da uživamo samo zrel sadež, ki mu predhodno odstranimo semena.

"Živa" hobotnica

Predvsem na Japonskem je priljubljena specialiteta hobotnica, ki je bila nedavno ubita, zaradi česar se še vedno lahko premika. Nevarnost je v lovkah, ki imajo še vedno oprijemalno moč, zaradi česar lahko pride do zadušitve; letno zaradi tega v povprečju umre 6 ljudi. Med uživanjem specialitete je treba hobotnico dobro prežvečiti oziroma jo razrezati na zelo majhne koščke.

Cassava (manioka)

Gre za posebno tropsko zelenjavo, iz katere pridelujemo tapioko. A surova korenina vsebuje smrtonosen strup, zato je manioko pred uživanjem treba olupiti, posušiti, namočiti in odcediti oziroma jo toplotno obdelati. Tudi, če ste alergični na lateks, je potrebno nekaj previdnosti, saj obstaja velika verjetnost, da ste alergični tudi na cassavo.

Morda bi vas zanimalo tudi: 

Razbijanje mitov o prehrani z Jernejem Ogrinom

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Jernej Ogrin, mag. inž. prehrane, ki nam je zaupal, katere napake ljudje počnejo pri hujšanju in kako v svojo prehrano vpeljati spremembe, ki bodo prinesle dolgoročne rezultate.

Obenem pa smo skupaj razbili številne prehranske mite:

  • Je res, da zvečer ne smemo jesti sadja?
  • Je mikrovalovna pečica nevarna?
  • Je zajtrk res najpomembnejši obrok dneva?
  • Na kaj moramo biti pozorni, če hrano pripravljamo vnaprej?
  • So mlečni izdelki z manj maščobami v resnici še bolj škodljivi, od tistih običajnih? 
Oglejte si epizodo:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek