To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Čokoladna torta z začimbami

9. 1. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Pravi ognjemet arom – in tudi malce pikantnosti

Za približno 10 kosov potrebujete

  • 150 g temne čokolade (70 % kakava)
  • 250 g masla
  • 6 jajc
  • 220 g sladkorja
  • 30 g moke
  • 75 g mletih mandljev
  • 2 strti cimetovi paličici
  • 4–5 kapsul kardamoma (strtih)
  • 3 zvezdaste janeže
  • 3 klinčke
  • 1 strok vanilje (razprt)
  • 1 majhen rdeč čili
  • 150 g smetane
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 50 g kakava v prahu
  • 3 žlice ruma

Priprava

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Sesekljajte 50 g čokolade in jo skupaj s 50 g masla stopite nad toplo vodno kopeljo. Ločite rumenjake od beljakov. Rumenjakom dodajte 30 g sladkorja in jih penasto stepite. Primešajte čokoladno mešanico. Beljakom dodajte 90 g sladkorja in iz njih stepite trd sneg. Tretjino snega primešajte rumenjakovi peni, nato pa postopoma še preostal sneg. Potresite z moko in mandlji ter premešajte vse sestavine. Tortni model (premera 20 cm) obložite s papirjem za peko, vanj vlijte maso in testo pecite 35–40 minut.

Za pripravo sirupa pri nizki temperaturi približno 8 minut pustite lahno vreti 100 g sladkorja, 160 ml vode, začimbe in sesekljan čili. Počakajte, da se sirup ohladi, nato pa ga precedite skozi gosto cedilo.

Za pripravo kreme sesekljajte 100 g čokolade in jo stopite nad toplo čokoladno kopeljo. Smetano čvrsto stepite. Penasto stepite 200 g zmehčanega masla in mu po žlicah dodajte še sladkor v prahu in kakav. Postopoma vmešajte še tekočo čokolado in rum. Na koncu pa primešajte še smetano.

Ohlajen biskvit dvakrat vodoravno prerežite. Vsako dno nakapajte s sirupom. Spodnji del premažite s polovico kreme, pokrijte z drugim in nato celo torto na debelo premažite s kremo.

Čas priprave: približno 1 ura in 40 minut.

Na kos: približno 590 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 40 g, ogljikovi hidrati: 47 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri