Gastroenterologi razkrivajo, katere hrane nikoli ne jedo

29. 8. 2023
Deli
Gastroenterologi razkrivajo, katere hrane nikoli ne jedo (foto: Profimedia)
Profimedia

Katerim živilom se gastroenterologi izogibajo za zdravo prebavo?

Prebavne težave so v veliki meri povezane z neustreznim življenjskim slogom. Veliko vlogo igra tudi prehrana: če v svoje jedi vključimo dovolj vlaknin ter obenem poskrbimo za pestre, uravnotežene krožnike, bomo svojim prebavilom naredili veliko uslugo.

Na portalu n1info.hr razkrivajo, katerim živilom se za zdravo prebavo izogibajo sami gastroenterologi.

dr. Harmony Allison: beljakovinske ploščice

Beljakovinske ploščice so lahko odličen prigrizek, ki našemu telesu zagotovi nekaj dodatnih beljakovin. A kot kaže, se jim določeni strokovnjaki izogibajo.

"Nikoli ne jem beljakovinskih ploščic. Ponavadi so precej predelane in vsebujejo veliko dodatkov, katerih koristi niso znane," pojasnjuje dr. Allison, gastroenterologinja v medicinskem centru Tufts. Osebno priporoča beljakovine iz drugih virov, kot so denimo mleko, skuta, pusto meso ali stročnice.

dr. Reezwana Chowdhury: rdeče meso

Že večkrat se je izkazalo, da je rdeče meso v prekomernih količinah povezano s tveganjem za nastanek raka debelega črevesa.

Gastroenterologinja dr. Reezwana Chowdhury iz univerze Johns Hopkins priporoča, da se mu skoraj v celoti izogibate. "Rdeče meso in predelano meso povečata tveganje za raka debelega črevesa in polipe," je povedala.

dr. Simon C. Matthews: gazirane pijače

Številni strokovnjaki odsvetujejo uživanje gaziranih pijač. Tudi dr. Simon C. Matthews, gastroenterolog na univerzi Johns Hopkins ni izjema. 

"Čeprav se morda zdijo neškodljive, ko jih zaužijemo, so te pijače povezane s kroničnimi boleznimi, kot sta diabetes in bolezni srca," je pojasnil. Dodal je, da prispevajo tudi k napihnjenosti, refluksu in spahovanju.

dr. Shilpa Grover: beli kruh

Ogljikovi hidrati so izjemno pomembni za ustrezno delovanje našega telesa, saj so naš primarni vir energije. Vseeno pa je priporočljivo, da izbiramo polnozrnate izdelke.

Direktorica onko-gastroenterološkega programa na oddelku za gastroenterologijo v univerzitetni bolnišnici Brigham and Women's Hospital, dr. Shilpa Grover, svetuje izogibanje belemu kruhu. Kot razlog je navedla dejstvo, da predelana žita lahko škodijo prebavi.

Vir: n1info.hr

Bonus video: Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o rastlinski prehrani

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek