Ideja za kosilo ali večerjo: Zelenjavni biryani z indijskimi oreščki

6. 3. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Ideja za kosilo ali večerjo: Zelenjavni biryani z indijskimi oreščki (foto: Profimedia)
Profimedia

Glavne sestavine jedi so riž, meso ali ribe, jajca in zelenjava. Ter veliko začimb. Jed je odlična, ker lahko za pripravo uporabimo tudi ostanke, različno zelenjavo ali ostanke piščanca od kosila na primer.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 200 g basmati riža
  • sol
  • 1 večjo čebulo
  • 200 g krompirja ali sladkega krompirja
  • 200 g cvetače 
  • 3 žlice sončničnega olja
  • 1 žličko nastrganega svežega ingverja
  • malce zelenjavne juhe
  • 1 košček cimeta
  • 1 zvezdast janež
  • 120 g gostega jogurta
  • 150 g zamrznjenega graha
  • 100 g neslanih praženih indijskih oreščkov
Priprava:

Riž oplaknite pod hladno vodo. Stresite ga v 400 ml slane vrele vode in ga skuhajte do mehkega.

Čebulo olupite in sesekljajte. Očistite krompir in cvetačo. Krompir zrežite na večje koščke, cvetačo pa razdelite na brstiče.

V kozici segrejte olje in na njem popražite čebulo in ingver. Dodajte kari in juho. Nato primešajte še krompir, cvetačo, cimet in zvezdast janež. Zelenjavo dušite 5 minut.

Nato dodajte jogurt, grah in indijske oreščke. Vse skupaj naj na nizki temperaturi lahno vre 5 minut. Nato primešajte riž, vse skupaj segrejte in začinite.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek