Tega niste pričakovali: zgroženi boste, ko boste videli, kaj se zgodi, ko na vašo hrano prileti muha

6. 3. 2024
Deli
Kaj se zgodi, ko muha pristane na hrani? (foto: Profimedia)
Profimedia

Muhe niso le nadležne obiskovalke domov predvsem v toplejših mesecih, temveč se pogosto lotijo tudi hrane. 

Marsikdo ob tem, ko muha prileti na hrano, le zamahne z roko in se brez obotavljanja loti hrane. Toda muhe so med drugim tudi prenašalke vsaj stotih različnih patogenov, kot so bakterije in virusi.

Spletni portal The Healthy poroča, da obstaja velika možnost, da muha, če prenaša bakterijo, le to razširi okrog sebe. To se lahko zgodi v precej kratkem času in eno izmed mest kjer jo lahko razširi, je tudi hrana.   

Ne spreglejte:

Kaj se zgodi, ko muha pristane na hrani?

V posnetku , ki ga je objavil umetnik in urednik, Franklin Joelle razkriva, da muhe ob pristanku na obrok ne pričnejo takoj jesti hrane.

»Muhe ne morejo žvečiti kot ljudje, zato namesto tega izločajo posebno vrsto sline neposredno na hrano,« pojasnjuje v videu in nadaljuje: »Ta slina vsebuje prebavne encime, ki razgradijo hrano v tekočino, ki jo lahko pogoltnejo. Muha nato uporabi svoje tipalke, da hrano posrka kot smoothie.« 

Verjetno ni presenečenje, da so se pod posnetkom pojavili večinoma presenečeni in šokirani komentarji. Nekateri niso verjeli povedanemu, toda Jolie ni edini, ki razkriva skrivnostno delovanje muh.   

Tekočina, ki jo muha izloči na hrano, je lahko polna bakterij

Podobno je v članku za Univerzo v Sydneyju potrdil dr. Kameron Webb. Zapisal je: »Zaskrbljujoče so muhe, ki nekaj minut tavajo naokrog in spuščajo sokove na hrano ali po prostoru, kjer se pripravlja hrana. Dlje časa, kot so v prostoru, večja je možnost, da se patogeni, ki jih muhe spustijo, razmnožijo na hrano,« je zapisal.

Tekočina, ki jo muha izloča na hrano, je lahko polna bakterij, ki se lahko že dlje časa zadržujejo v muhi, kar posledično pomeni tudi večje tveganje za kakšno okužbo, med katerimi so lahko salmonela, rotavirus in hepatitis A.

Preventivno lahko pazite predvsem na čistočo v kuhinji

Ob tem je potrebno poudariti, da ni potrebno vreči v smeti vse hrane, na kateri je kdaj pristala kakšna muha, saj zdravemu človeku ne predstavljajo tako velikega tveganja kot, če ima oslabljen imunski sistem. 

Prav tako so bakterije in virusi, ki jih muhe morebiti prenašajo, najbolj nalezljive, če so se muhe nahajale na surovem mesu ali umazanih površinah. Preventivno si lahko pomagate tudi tako, da poskrbite za čim večjo čistočo in higieno v prostorih kjer se pripravlja hrana, saj se na račun tega zmanjša možnost kakšne morebitne nevšečnosti.     

Vir: thehealthy.com, mondo.rs

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek