Mleto meso poleti

11. 8. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Mleto meso poleti

V omakah za testenine, kot polpeti ali nadev: mleto meso je vsestransko in slastno.

Nekaj napotkov za nakup, shranjevanje in pripravo.

Mleto meso je zelo občutljivo živilo. Surovo zmleto meso se hitro pokvari, prav tako pa ga hitro napadejo klice. Te se še posebej bliskovito razširijo, če je toplo. Zato je treba biti zdaj, ko je poletje, zelo pozoren pri ravnanju z njim.

Iz mesnice

Sveže mleto meso je najbolje uporabiti takoj po nakupu. Na vsak način ga morate porabiti še isti dan. Do uporabe mora biti shranjeno v hladilniku.

Pakirano meso

Ker je spakirano v zaščitni atmosferi, je lahko shranjeno v hladilniku tudi nekaj dni. Ko pa se enkrat embalaža odpre ali ko mine nekaj časa od nakupa do hranjenja v hladilniku, je treba meso takoj porabiti. Bodite pozorni tudi na datum uporabe. Drugače kot pri minimalnem roku trajanja: mletega mesa po datumu, vtisnjenem na embalaži, več ne uporabljajte.

Zamrzovanje

Poleti je zamrzovanje najbolj varna metoda hranjenja mletega mesa. V vrečko porazdelite posamezne porcije in jih sploščite. Tako se bo meso popolnoma zamrznilo in se bo tudi hitreje odtajalo. Trajanje: šest mesecev. Odtajajte ga počasi v hladilniku in takoj uporabite.

Mesne kroglice s kosmuljino pomako

Za 4 osebe potrebujete

  • 2 čebuli
  • 2 žlici olja
  • 50 g drobtin
  • 3 krompirje v oblicah (približno 300 g)
  • 750 g mletega mesa
  • 100 g smetane
  • 1 jajce
  • 1 žličko naribane lupinice
  • 1 žlico soka neškropljene limone
  • sol, poper
  • 2 jabolki
  • 250 g kisle smetane
  • 200 g kosmulj (iz kozarčka)

Priprava

1 Čebuli olupite, ju zrežite na kocke in stekleno popražite na 1 žlici olja. Zraven na hitro popražite še drobtine.

2 Krompir olupite, ga iztisnite in ga nato zmešajte z mešanico čebule in drobtin, mletim mesom, smetano, jajcem in limonino lupinico. Začinite s soljo in poprom. Iz mase oblikujte 24 kroglic in jih približno 7 minut z vseh strani pecite na 1 žlici olja.

3 Jabolki olupite, ju nastrgajte in zmešajte z limoninim sokom in kislo smetano. Primešajte še kosmulje. Mesne kroglice postrezite s kosmuljino pomako in po želji okrasite še s koščki limon.

Čas priprave: približno 45 minut.
Na osebo približno 860 kcal, beljakovine: 43 g, maščobe: 52 g, ogljikovi hidrati: 30 g.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek