Kakšen je rok trajanja moke? To je pokazatelj, da jo je treba nemudoma zavreči

18. 2. 2024
Deli
Moka povprečno svojo svežino ohrani od treh do osmih mesecev. (foto: Profimedia)
Profimedia

Moka ima običajno precej dolg rok trajanja, toda povprečno svojo svežino ohrani od treh do osmih mesecev. 

Rok trajanja lahko podaljšate tako, da moko pravilno zaprete in hranite v shrambi. Rok uporabnost je sicer odvisen tudi o vrste, sestavin in načina obdelave. Bela večnamenska moka na primer zaradi načina obdelave ostane uporabna dlje kot polnozrnata moka.

Alternative moke brez glutena kot sta kokosova in mandljeva moka, sta zaradi vsebnosti velike količine olja, bolj podvržene k žarkosti kot bela moka. Poleg tega so lahko moke brez glutena, ki so običajno na osnovi oreščkov, zaradi visoke vsebnosti vlage bolj dovzetne za plesen. 

Ne spreglejte:

Pokvarjena moka ima zatohel in plesniv vonj

Večina pakiranih mok ima na dnu vrečke natisnjen datum roka uporabnosti. Ta sicer označuje, kako dolgo bo moka ostala sveža, toda te oznake še vedno niso povsem zanesljive, saj je lahko moka varna za uživanje tudi po pretečenem roku uporabe ali pa tudi ne.  

Eden izmed boljših načinov, da ugotovite, če je moka še užitna je, da jo povonjate. Sveža moka ima nevtralen vonj, medtem, ko boste pokvarjeno prepoznali po zatohlem, plesnivem in kislem vonju. Večkrat je drugače videti tudi barva. Če je moka prišla v stik z vodo ali vlago, lahko v njej nastanejo velike kepe plesni, zato jo je potrebno takoj v celoti zavreči.

Kakšna so tveganja, če uporabite moko s pretečenim rokom trajanja?

V primeru, da moka postane žarka, se spremeni njena celotna struktura, kar lahko povzroči škodljive spojine in neprijeten okus živil, ki so pripravljena iz takšne moke. Sodeč po nedavnih raziskavah v zmerno zaužitih količinah, žarka moka naj ne bi škodovala zdravju.

Nevarna za uživanje pa je lahko plesniva moka, ki je prav tako neprijetnega okusa. Nekatere plesni lahko prav tako proizvajajo nevarne kemikalije, ki se imenujejo mikotoksini, kar lahko povzroči drisko in bruhanje. Mikotoksini so prav povezani tudi z drugimi resnimi boleznimi, med katerimi so rak in bolezni jeter.  

Morebitne posledice uživanja pokvarjene moke so odvisne tudi od zaužite količine, toda v vsakem primeru je bolje, da moko ob znakih plesni in neprijetnega vonja, zavržete. Moko, ki se ji izteka rok uporabnosti ali pa se ji je že iztekel, lahko uporabite tudi na kreativne načine, tako, da iz nje naredite domače lepilo. 

Vir: n1info.hr

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek