Naveličani sladkorja?

24. 9. 2008
Deli
Delež fruktoze ni velik le v sirupih. Tudi v saharozi (običajnem kuhinjskem sladkorju) je pol fruktoze in pol glukoze. (foto: Nikolai Golovanoff)
Nikolai Golovanoff

Odkrili so novo netoleranco in zanjo je spet kriva fruktoza. S študijo, ki so jo opravili na univerzi v Iowi, so ugotovili, da lahko večje količine fruktoze – sladkorja, ki ga najdemo v najpogosteje uporabljenih sladilih – povzročijo simptome sindroma razdražljivega črevesa.

Raziskovalci so ugotovili, da je imela tretjina bolnikov s sindromom razdražljivega črevesa težave z absorpcijo fruktoze v prebavnem traktu. Posledično so imeli pogosto drisko, mučila sta jih tudi bruhanje in slaba prebava. Če so vam te tegobe poznane, potem poskušajte izločiti vsa živila, ki vsebujejo veliko sladkorja, zlasti gazirane pijače, sladkarije in peciva.

foto: Nikolai Golovanoff

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek