Obstaja en pravilen način priprave jajc – tako boste dosegli najboljši okus

8. 3. 2023
Deli
2 / 3
Profimedia

🔸NISTE POZORNI NA TEMPERATURO🔸

Temperatura je ključna. Jajc nikoli ne kuhajte oziroma ne pecite na previsoki temperaturi. Ko voda zavre, znižajte temperaturo. Enako naredite, če pripravljate umešana jajca ali jajca na oko – vedno jih pripravljajte na srednji temperaturi in čeprav se dolgo ne zgodi nič, imejte ponev pod nadzorom. 

🔸IZ HLADILNIKA V PONEV🔸

Popolno ocvrto jajce: lepo zakrknjen beljak in še tekoč rumenjak. Toda če boste cvrli jajce, ki ste ga pravkar vzeli iz hladilnika, boste rumenjak zelo verjetno prekuhali. Tako je, to je morda razlog, zakaj pri pripravi jajca na oko vaš rumenjak ne ostane tekoč. 

Jajca zato pred pripravo pustite nekaj časa na sobni temperaturi, svetuje chef Robert Irvine.

🔸JAJCE UBIJETE OB ROB POSODE🔸

Večina to počne. In ponavadi se vse dobro konča. Pa vendar je to napaka, za katero zagotovo niste vedeli, da jo delate. Jajce ubijte ob pult. Francoski kuhar Jacques Pépin pravi, da se tako izognete morebitni kontaminaciji, kar je še posebej pomembno, če v tej posodi z jajcem mešate tudi druge sestavine. 

Prav tako se lahko zgodi, da drobci lupine padejo v posodo ali pa se vam razlije rumenjak. 

🔸JAJC NE RAZŽVRKLJATE DOVOLJ🔸

Če želite umešana jajca, kot jih pripravljajo profesionalni kuharji v restavracijah, jih dobro razžvrkljajte, pravijo.

Jajca torej najprej dobro razžvrkljate v drugi posodi in jih šele nato vlijete v ponev. Postopek stepanja ustvarja zrak, ki poskrbi za puhasto teksturo. 

Vendar ne pozabite … Preverite naslednjo točko! ➡️

Viri: Bon Appetit, BBC Good Food, The Guardian, Mashed

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije