Paradižnik - malo kalorij, bogate prehranske snovi - Aktivni.si
paradinik

Paradižnik, znan tudi pod imenom rajsko ali ljubezensko jabolko, spada v družno razhudnikovk in izvira iz Južne Amerike, Peruja in Ekvadorja. Ima malo kalorij, vendar vsebuje bogate prehranske snovi - likopen, ki je odličen antioksidant, vitamine A in C ter kalij.

Poznamo veliko sort paradižnika, na primer češnjevega, rumenega, okroglega, jajčastega (pelati) in mesnatega.

Hranilne prednosti

Paradižnik ima malo kalorij, vendar vsebuje bogate prehranske snovi. Njegovo živo rdeče barvilo likopen štejemo k karotenoidom, ki delujejo antioksidativno in protirakavo. Likopena je še posebej veliko v predelanem paradižniku in se bolje absorbira, če ga uživamo skupaj z maščobami.

Pravzaprav kuhanje očitno še okrepi njegove koristne učinke, ki so v veliki meri prisotni tudi v paradižnikovem koncentratu, saj antioksidativni učinki delujejo celo še potem, ko je paradižnik kuhan.

Poleg tega vsebuje paradižnik veliko vitaminov A in C, ki krepita imunski sistem, ter kalija, ki skrbi za ravnovesje mineralnih soli v organizmu.

Zrel, rdeč paradižnik ima nizko vsebnost kislin in visoko vsebnost sladkorjev. Najvišjo koncentracijo sladkorjev, vitamina C in sadnih kislin ima paradižnik, ki raste na prostem in dozori na soncu.

Sveži v primerjavi s predelanim

Okus svežega paradižnika je odvisen od pogojev pridelave – dež lahko poveča vsebnost vode in zaradi tega je paradižnik manj okusen, tudi napadi parazitov lahko skazijo videz ter nas prisilijo, da odstranimo prizadeti del paradižnika. Na okus vpliva tudi sorta, čas, ki je pretekel od obiranja do uživanja, ter način shranjevanja.

Svežega paradižnika ne shranjujte v hladilniku, ker s tem izgubi okus in obstojnost. Hranite ga v hladnem prostoru, vendar ne skupaj z drugo zelenjavo ali sadjem, kajti njihov zorilni plin lahko povzroči predčasen propad paradižnikovih plodov.

Predelani paradižniki imajo v primerjavi s svežimi nižjo vsebnost vode in so zato bolj okusni, odlikujejo se po bogatejšem okusu in po boljši aromi kot sveži paradižniki, ne da bi izgubili svojo naravno svežino.

Če je paradižnik nabran po deževnih dnevih, lahko postopek njegove nadaljnje predelave zaradi koncentracije prilagodi vse njegove spremenljive lastnosti, kar odločilno prispeva k zagotavljanju in k vzdrževanju izenačene kakovosti izdelkov.

Opran paradižnik brez olupkov in brez poškodb lahko konzerviramo do 36 mesecev. Med tem se njegova kakovost ne poslabša, saj naravna kislost paradižnika, skupaj s toplotno obdelavo, pomaga premagovati patogenske organizme, in to brez uporabe konzervansov.

Iz revije Lisa

Sorodni članki

10 najboljših živil proti raku

Strokovnjaki so si enotni v oceni, da lahko tveganje za razvoj raka bistveno zmanjšamo že samo z ustrezno prehrano. Katera živila so najboljši preprečevalci raka?

Zelje - prežene mačka in slabo prebavo

Njegove številne zdra­­vilne lastnosti počasi in previdno priznava tudi uradna medicina, ljudske množice pa že stoletja vedo, da kislo zelje po prekrokani noči zanesljivo prežene še...
None

Zdravilne lastnosti zelja

Njegove zdravilne lastnosti so cenili že stari Grki in Rimljani, še danes pa slovi kot odlična hrana za preganjanje odvečnih kilogramov in razstrupljanje telesa. Vsebuje malo...

Izbor uredništva

Prvič na aktivni.si! Akcija 40 dni brez izgovorov. Pridružite se nam!

Ljudje smo navajeni slediti utečenim vzorcem in se radi zadržujemo tam, kjer se počutimo udobno. Kaj ko bi to navado za...

Več...

12 pomembnih sprememb, ki jih potrebujete, če se ta trenutek počutite tako

Ura je 11 in vase zlivate že četrto skodelico kave. Izčrpani ste - fizično in psihično. Brez volje. Celo stvari, ki so...

Več...
None

Vaje za zakrčene kolke (in lajšanje bolečin v hrbtenici)

Zakrčenost mišic lahko povzroči nepravilno obremenitev hrbtenice, posledično se pojavijo bolečine, npr. v križu. Najbolj...

Več...

Najbolj brane vsebine

Zelenjava, ki ima največ beljakovin

Zelenjava ne slovi ravno kot hrana, ki bi bila posebej bogata z beljakovinami, a obstajajo tudi izjeme. Zbrali smo 6 dobrih virov.
Več...

Zakaj je nesmiselno, da vam malenkosti uničijo dan

V razmislek in za motivacijo, ki jo vsi potrebujemo... 
Več...

25 budističnih modrosti za mir v vaši duši

Morda med 25 budističnimi modrostmi najdete kakšno, ki vam lahko pokaže drugačen pogled na življenje ali pa vsaj vsebuje odgovor na marsikatero pomembno življenjsko vprašanje
Več...

10 stvari, pri katerih ne uporabljate kokosovega olja, pa bi ga morali

Lena Dunham je odlično povedala: "Kokosovo olje ima vse in zna vse. Je James Franco med olji." Zdaj vam bomo na hitro našteli, kaj vse zmore kokosovo olje.
Več...

Zakaj srečni pari ne delijo svojega življenja na družbenih omrežjih?

Živimo v zanimivih časih, ko objave na profilih družbenih omrežji pogosto pomenijo več kot to, kar se dogaja v realnosti.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri