RECEPT: Kutinova marmelada

12. 11. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
RECEPT: Kutinova marmelada (foto: Profimedia)
Profimedia

Kutina je živilo in zdravilo, saj vsebuje številne vitamine, minerale in kremenčevo kislino. No, iz sadeža pa lahko pripravite tudi slastno marmelado.

Za 3–4 kozarce potrebujete:
  • 1,5 kg kutin
  • 700 g sladkorja (oz. prilagodite v skladu z dobljeno tekočino)
Priprava:

1. Kutine zrežite na osmine. Olupite jih in odstranite peščišče.

2. Peščišče in olupke zavijte v gazo (iz tanjše kuhinjske krpe ali bombažne plenice lahko naredite culico).

3. V večjo kozico stresite kutine in culico s peščiščem in olupki. Prilijte 1,5 litra vode.

4. Vse skupaj na srednji temperaturi kuhajte približno 45 minut, da se kosi kutine zmehčajo.

5. Kose kutine in culico pustite v cedilu, dokler popolnoma vsa tekočina ne odteče nazaj v posodo.

6. Izmerite količino soka. Na liter soka dodajte 600 g sladkorja.

7. Mešanico segrejte do vretja in počasi kuhajte do temperature 105 °C.

8. Marmelado prelijte v čiste kozarce, jih zaprite in pustite, da se marmelada ohladi.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu