bucke-gratinirane

Popečene, pečene na žaru, kuhane, polnjene, gratinirane ... vedno slastne in hitro pripravljene.

Polnjeni rondini

Majhne okrogle bučke s poletnim paradižnikovo-sirovim nadevom.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 16 majhnih okroglih bučk
  • 1 čebulo
  • 1 strok česna
  • 4 vejice paradižnikov
  • sol, poper
  • 60 g parmezana (v kosu)
  • 6 žlic oljčnega olja
Priprava:

1. Bučke oplaknite, jih obrišite s kuhinjskim papirjem in dekorativno olupite lupino (na primer kot trakove ali spirale). Odrežite zametek peclja, ki vam bo pozneje služil za pokrov. Bučke izdolbite s posebnim kroglastim pripomočkom. Spodnji del odrežite ravno, da bodo bučke lepo stale in jih postavite v namaščen pekač. Pokrovčke bučk položite zraven.

2. Olupite in sesekljajte čebulo in česen. Paradižnike oplaknite, jih očistite in jih tako kot meso bučk zrežite na drobne kocke. Drobno nastrgajte parmezan. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj).

3. V ponvi segrejte 2 žlici olja in na njem popecite čebulo, česen in meso bučk. Dodajte še paradižnik in parmezan. Zmes solite in poprajte ter z njo nadevajte bučke. Nakapajte jih s 4 žlicami olja in jih pecite približno 20 minut. Nato jih pokrijte s pokrovi in postrezite. Zraven tekne riž.

Čas priprave: približno 50 minut.
Na osebo: približno 280 kcal, beljakovine: 11 g, maščobe: 20 g, ogljikovi hidrati: 11 g.

Bučkin clafoutis

K mehkemu kolačku pa še file.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 800 g svinjskega fileja
  • sol, poper
  • 2 žlici repičnega olja
  • 1 žličko paradižnikove mezge
  • 1 žličko medu
  • 2 bučki
  • 1 žlico sladko-kisle čili omake
  • 1 žlico limoninega soka
  • 150 ml mleka
  • 2 jajci
  • 100 g skute
  • 40 g naribanega sira
  • 1 žlico moke
Priprava:

1. Pečico segrejte na 160 stopinj (ventilatorsko na 140 stopinj). Meso osušite, ga začinite s soljo in poprom ter z vseh strani popecite na 1 žlici olja. Po koncu peke ga vzemite iz ponve in ga denite v pekač.

2. Zmešajte paradižnikovo mezgo, med, čili omako, limonin sok in 1 žlico olja. Marinado premažite po mesu in ga 20 do 25 minut pecite še v pečici. Če je treba, prilijte malce vode.

3. Bučke oplaknite in jih nastrgajte na zelo tanke rezine. Razžvrkljajte mleko, jajci, skuto, sir in moko ter mešanico začinite. Namastite 4 modelčke za sufleje ali mafine. Vanje razvrstite bučke, jih prelijte z jajčno zmesjo in jih postavite v pečico zadnjih 5 do 10 minut peke mesa.

4. File zrežite na rezine. Omako od mesa malce pokuhajte z vodo. Clafoutis vzemite iz modelčkov in jih postrezite s filejem in omako. Po želji še okrasite.

Čas priprave: približno 55 minut.
Na osebo: približno 350 kcal, beljakovine: 45 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 8 g.

Bučkine palačinke

Rafinirano: s pomarančno-medeno omako.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 86 g moke
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 130 ml mleka
  • 25 g masla
  • sol in poper
  • 3 žlice olja
  • 2 žlici mandljevih jedrc
  • mleto papriko
  • 100 g tekočega medu
  • 1 žličko naribane lupinice neškropljene pomaranče
  • 1 žlico limoninega soka
  • 150 g bučk (kocke)
  • 100 g zamrznjenega graha
  • 3 stebla mete
  • 30 g suhih marelic
  • 50 g naribanega parmezana
  • 175 g rikote
Priprava:

1. Zmešajte moko, jajce, rumenjak, mleko, 15 g tekočega masla in 1 ščepec soli. Pustite stati približno 20 minut. Na 2 žlicah olja specite 8 palačink.

2. Mandlje popražite, jih sesekljajte in jih začinite s papriko in soljo. Med zmešajte s pomarančno lupinico in sokom ter mešanico še začinite.

3. Kocke bučk podušite na 1 žlici olja. Dodajte še grah in ga prav tako malce podušite. Vse skupaj odcedite. Sesekljajte meto in marelice. Zmešajte jih z zelenjavo, 25 g parmezana in rikoto ter mešanico začinite.

4. Pripravljeno mešanico porazdelite po palačinkah. Potresite z mandlji in palačinke zvijte. Po njih razporedite 25 g sira in 10 g masla ter jih pecite približno 25 minut. Na koncu jih nakapajte z medom.

Čas priprave: približno 1 ura in 30 minut.
Na osebo: približno 520 kcal, beljakovine: 17 g, maščobe: 30 g, ogljikovi hidrati: 45 g.

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

Odlični recepti z lososom

Lososa lahko brez dvoma uvrstimo na seznam najbolj zdravih živil. Divji losos namreč predstavlja verjetno najbogatejši prehranski vir esencialnih maščobnih kislin, visokokakovostnih beljakovin…

Recepti: 4 preproste jedi s puranjim mesom

Pripravili smo 4 okusne jedi s puranjim mesom in veliko zelenjave.

Kulinarično popotovanje: Španija

Pisano, čudovito pikantno, aromatično ...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri