Resnica o polnozrnatih živilih

24. 10. 2015
Deli
Resnica o polnozrnatih živilih (foto: Profimedia)
Profimedia

Prva stvar, ki so jo za vselej zapomnite, ko kupujete polnozrnate izdelke – naj vas napis na embalaži ne preslepi.

Ker že ravno teče beseda o ogljikovih hidratih, se na začetku spodobi še enkrat ponoviti naslednje: človeško telo za energijo in za boljše športne dosežke potrebuje ogljikove hidrate.

Če vam bo torej kdaj zmanjkalo goriva, boste vedeli, da to ni posledica slabega programa treninga, ampak bolj verjetno pomanjkanja kompleksnih ogljikovih hidratov.

Zakaj kompleksni ogljikovi hidrati?

Kompleksni ogljikovi hidrati se presnavljajo počasneje in telesu zagotavljajo energijo daljše časovno obdobje. Skupaj z vlakninami, ki še upočasnjujejo presnovo OH, boste torej telesu dali res ogromno energije in med drugim poskrbeli tudi za zdravje srca in prebavil.

Mimogrede - prav zdrav prebavni trakt je ključnega pomena pri absorpciji različnih hranil, kot so aminokisline iz beljakovin, kar v končni fazi vodi k izgorevanju maščob in povečanju mišične mase.

Zdaj pa k polnozrnatim izdelkom

Uživanje polnozrnatih živil je vsekakor boljše, kot uživanje peciva, krekerjev in kruha iz bele moke.

A če se samo za trenutek ozrete po trgovinskih policah, boste hitro opazili, kako prefrigani proizvajalci "izkoriščajo" prav to dejstvo in navdušencem polnozrnatega ponujajo celo paleto t. i. zdravih izdelkov iz nepredelanih žit - kruh, drobno pecivo ...

Resnica je malce drugačna.

Proizvajalci hrane namreč zelo pogosto nepredelana žita le v manjših količinah dodajo predelanim oz. izdelkom iz bele moke in vse skupaj lično zapakirajo ter opremijo z napisom 'polnozrnato'.

Kako se izogniti tej 'pasti'?

Če se na embalaži bohoti napis 'iz polnovrednih žit', 'polnozrnat' in podobno, obrnite in natančno preberite seznam sestavin.

Zapomniti si velja: tista sestavina, ki je napisana prva, je je največ v izdelku in tako naprej do zadnje sestavine, ki je je najmanj.

Pazite tudi na vsebnost umetnih snovi, konzervansov, emulgatorjev, E-jev in sladil (manitol, sorbitol, aspartam, ksilitol..), ki delujejo negativno na zdravje.

Če torej 'polnozrnat' ni prva sestavina na seznamu, potem veste, da napis na embalaži ne drži.

Polnozrnat vs. večzrnat

Večzrnat kruh ni sinonim za polnozrnat kruh.

Proizvajalec lahko pri prvem uporabi različna predelana žita, kot so pšenica, koruza in oves, ter izdelek označi z 'večzrnat'. Nobeno od teh živil torej ni polnozrnato je pa res večzrnato.

Foto: profimedia.si

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek