So naravna sladila res bolj zdrava od navadnega sladkorja?

24. 1. 2024
Deli
So naravna sladila bolj zdrava izbira od navadnega sladkorja? (foto: Profimedia)
Profimedia

Okrog sladkorja obstaja veliko različnih mnenj, toda na splošno je trsni sladkor zadnja leta precej bolj na tapeti kot druge oblike sladkorja, ki naj bi veljale za bolj zdrave.

Pa so res? Če trsni sladkor zamenjate z medom ali agavinim nektarjem, sladkor ne postane bolj zdrav, menijo nekateri strokovnjaki. Mnogi bolj priporočajo naravne vire sladkorja, kot je sadje, ki vsebuje tudi vlaknine, minerale in vitamine.

Ne spreglejte:

Tudi naravna sladila vsebujejo sladkor

Naravna sladila so včasih deležna boljših priporočil kot navadni sladkor, toda ali so res boljša? Čeprav so sladila, kot so med, agavin in javorjev sirup, morda označena kot naravna, še vedno spadajo med dodane sladkorje.

»V primerjavi z dodanimi sladkorji so med, javorjev sirup in agavin nektar le nekoliko boljši, saj imajo nižji glikemični indeks ter vsebujejo nekatere vitamine in minerale,« pravi Frank Hu, doktor medicine in profesor prehrane na Harvardu. Opozarja tudi, da lahko prekomerno uživanje katerega koli sladkorja povzroči podobne zdravstvene težave.

Med je tekoče sladilo, ki velja za zdravo sladilo predvsem na račun svojih antioksidativnih in protivnetnih lastnosti. Vendar je raziskava iz leta 2015 pokazala, da med, beli trsni sladkor in koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze podobno vplivajo na krvni sladkor in vnetja.

Sladkorja v prehrani ni potrebno povsem omejiti

Če povsem izločite vse sladkorje iz prehrane, to pomeni tudi izločitev vseh zdravih virov ogljikovih hidratov. Med njih spadajo polnozrnata žita, sadje in zelenjava, ki jih telo razgradi v glukozo za energijo, pravi Sandra J. Arévalo, direktorica za zdravje in dobro počutje v bolnišnici Montefiore Nyack.

V primeru, da telo nima dostopa do ogljikovih hidratov, namesto njih uporabi maščobe in beljakovine, kar je lahko dolgoročno škodljivo. Diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov vsebujejo manj pomembnih hranil in vlaknin, prav tako pa so lahko povezane z boleznimi srca ali rakom.

Izberite več naravno prisotnih sladkorjev iz sadja

Kljub mnogim prehranskim smernicam, ki priporočajo omejevanje sladkorja, to ne pomeni, da ga je potrebno povsem izločiti iz prehrane. »Vsi sladkorji niso enaki. Za bolj zdravo prehrano je pomembno, da zmanjšate vnos dodanih sladkorjev, ki jih pogosto najdemo v predelani hrani,« priporoča dr. Hu.

Sladkorje, vključno z medom in javorjevim sirupom, je v prehrani dobro omejiti, strokovnjaki pa priporočajo, da vnos sladkorja pridobivate iz naravno prisotnih sladkorjev. Te lahko najdete v celem sadju in polnovrednem mleku.

Vir: yahoo.com

Bonus video: Prehranska strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o rastlinski prehrani

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek