Ta živila morate vedno imeti pri roki, če želite ostati fit

22. 6. 2023
Deli

S prehrano lahko naredite veliko za okrevanje po vadbi in za to, da ohranite fit postavo. Imate na zalogi vsa ta živila? 

1 / 2
Profimedia

LISTNATA ZELENJAVA ZA BOLJŠE REZULTATE PRI VADBI

Na vašem jedilniku naj bo redno zelena solata, špinača, rdeča pesa in druga  listnata zelenjava. Ta zelenjava je bogata z anorganskimi prehranskimi nitrati. To se pretvori v nitrin in nato v dušikov oksid, ki sprošča in širi krvne žile. Če bi dnevno pojedli eno solato ali zelenjavno prilogo, bi se pri vadbi lahko bolje odrezali, saj boste vzdržljivejši in močnejši. 

KOZAREC MLEKA PO VADBI

Namesto sladkih športnih pijač si privoščite kozarec mleka. Vsebuje vodo, ogljikove hidrate, beljakovine in mikrohranila, kar pomeni, da je odličen napitek za okrevanje po aktivnosti. 

Mleko spodbuja procese okrevanja, kot so polnjene zalog glikogena, ogljikovih hidratov, obnavljanje mišičnih beljakovin. Po fizični aktivnosti si brez slabe vesti lahko privoščite tudi čokoladno mleko. 

PEST MANDLJEV ZA MOČ

Oreščki so odličen vir beljakovin, vlaknin in antioksidantov, mandlji pa so še posebej koristni. Beljakovine so ključne za obnavljanje mišic in povečanje moči. Bolje je, da jih telesu zagotavljate čez cel dan, kot da jih spijete vse naenkrat v proteinskem napitku. 

Za malico s seboj vzemite pest mandljev, dodajte jih v kakšen smuti ali pri kuhanju kosila ...

Morda bi vas zanimalo tudi:

Je hrana na naših policah, sploh varna?

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno in primerno za zdravo prehrano? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek