10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Testenine po azijsko

28. 1. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Testenine niso osnovna hrana le v Italiji – rezanci različnih vrst so v azijski kuhinji priljubljeni prav tako kot riž.

Azijski rezanci so naprodaj večinoma posušeni, pred uporabo pa jih je običajno treba le namočiti v vroči vodi. Ker so hitro pripravljeni, so idealni za pripravo jedi v voku.

Riževi rezanci

Na voljo so od zelo tankih do širokih in so narejeni iz riževe moke. Pripravite jih tako, da jih v posodi prelijete z vročo vodo in jih glede na vsebnost škroba pustite nabrekati od 5 do 25 minut. Rezanci pri tem postanejo beli in skoraj prosojni. Pripravljene riževe rezance lahko popražite oziroma popečete (na primer za bami goreng) ali pa jih na hitro pogrejete v juhi. Odlični so tudi ocvrti ali pripravljeni v solati.

Stekleni rezanci

Stekleni rezanci so narejeni iz moke fižola mungo. Ker so nevtralnega okusa, se lepo povežejo z močnimi azijskimi začimbami. Pripravite jih tako, da jih namakate v vodi, da se omehčajo, in jih nato s škarjami narežete na kose. Rezanci po namakanju postanejo prosojni. Uporabimo jih v juhah, solatah in kot nadev v spomladanskih zavitkih. Kot priloga k ribjim in zelenjavnim jedem se odlično podajo ocvrti riževi rezanci, ki jih pripravite tako, da posušene (nenamočene) rezance položite v vroče olje le za nekaj sekund.

gv

Pšenični rezanci

Pšenični rezanci spominjajo na italijanske, vendar so bolj čvrsti in se ne zlepijo. Narejeni so lahko z dodatkom jajc ali brez. Mie rezanci Kitajcem pomenijo to, kar Italijanom pomenijo špageti, in jih uporabljajo za pripravo juh ter jedi v voku in ponvi. Na prodaj so posušeni in stisnjeni v bloke. Pripravite jih tako, da jih prelijete z vročo vodo in pustite približno 4 minute, da se zmehčajo. Na japonskem pa iz pšenične moke izdelujejo rezance udon, ki jih pripravljajo podobno kot ajdove rezance soba: pozimi v juhah, poleti pa ohlajene z omako.

gf

Rezanci soba

Soba rezanci so tanke testenine iz japonske kulinarične tradicije, podobne špagetom. Na Japonskem jih izdelujejo iz mešanice ajdove in pšenične ali samo ajdove moke. Pripravljajo jih v juhah ali pa kuhane in ohlajene postrežejo z omako. Po Japonski jih ponujajo na ulicah kot hitro hrano in v vrhunskih restavracijah kot nacionalno specialiteto.

fr

Solata s steklenimi rezanci

Sestavine za 4 osebe

• 200 g kitajskih steklenih rezancev 

• 20 g črnih kitajskih gob mu err 

• 200 g sojinih kalčkov

• 2 žlici sojinega olja

• 1 žlica sezamovega olja 

• 3 žlice sojine omake

Priprava

Rezance denite v skledo, jih prelijte z mlačno vodo in namakajte 1 uro. V drugi skledi enako namočite gobe. Čez 1 uro gobe skupaj z vodo prelijte v kozico, zavrite, odstavite in ohladite. Rezance dobro odcedite in s škarjami narežite na krajše kose. Odcejene gobe narežite na koščke. V skledi zmešajte rezance, gobe in kalčke. Zabelimo z oljem in začinimo s sezamovim oljem, sojino omako, soljo in poprom. Solato pustite stati nekaj minut, da se bo še malo prepojila.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri