10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Vam je zadišala grška hrana?

Vam je zadišala grška hrana? (foto: shutterstock) shutterstock
5. 5. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Ko zadiši po počitnicah ... Se običajno spomnimo tudi na grško hrano.

Špinačna pita s feto (spanakopita)

Za 4 osebe potrebujete:

  •  400 g špinače 
  •  250–300 g fete
  •  50 g poltrdega sira
  •  5 jajc  
  •  muškatni orešček
  •  limonova lupinica
  •  sol, poper 
  •  oljčno olje
  •  6 listov vlečenega testa

Priprava:

1 Očiščeno špinačo v kozici pristavimo, počakamo, da ovene, in se malce poduši, nato jo grobo narežemo.

2 Pečico vključimo na 200 stopinj. Posebej v skledi razžvrkljamo jajca, jih začinimo z muškatnim oreščkom, vanje naribamo feto in poltrdi sir ter premešamo, nazadnje dodamo špinačo.

3 Model namastimo, nato dno prekrijemo s prvim listom testa, ga pokapljamo z oljem in prekrijemo z drugim listom. Kar je testa preveč, naj visi čez rob.

4 Na testo zvrnemo nadev in ga pogladimo.Postopno ga prekrivamo s preostalimi štirimi listi, pri čemer vsakega pokapljamo z oljem. Na koncu zavihamo navzgor in navznoter testo, ki visi čez rob, in še malenkost poškropimo z oljem.

5 Nekajkrat prebodemo z vilicami do dna in postavimo v segreto pečico za 20 minut, da se vrhnja plast hrustljavo zapeče.

Baklava z mandlji in pistacijo

Sestavine za 6 oseb:

  •  250 g vlečenega testa

Za nadev:

  •  180 g masla
  •  350 g mletih mandljev
  •  200 g mletih pistacij 
  •   0,5 žličke mletega cimeta
  •  sirup 
  •  50 g medu
  •  450 g sladkorja  
  •  3 dl vode
  •   1 limona

Priprava:

1 Liste vlečenega testa zrežemo na velikost pekača, potrebujemo približno 6 plasti. V manjši skledi zmešamo mandlje, 150 g pistacij in cimet. Na kuhalnik pristavimo kozico, v kateri raztopimo maslo.

2 Pripravimo si pekač z visokimi stranicami in ga premažemo z raztopljenim maslom. V pekač položimo prvo plast testa in ga namažemo z maslom. Dodamo drugo plast in jo prav tako premažemo z maslom. Tako naredimo prve tri plasti, ki jim ne dodamo mletih oreščkov.

3 Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Četrto plast namažemo z maslom ter potresemo z mešanico mandljev, pistacije in cimeta. Tako ponavljamo do pete plasti. Zadnjo plast po vrhu premažemo z maslom. Baklavo z ostrim nožem večkrat zarežemo do polovice, da dobimo enako velike kvadrate. Pekač potisnemo v pečico in baklavo pečemo približno 40 minut.

4 Medtem ko se baklava peče, operemo limono in lupinico tanko olupimo. Nato limono prerežemo na pol in iztisnemo sok. Na kuhalnik pristavimo kozico, v katero damo med, sladkor in vodo ter vse dobro premešamo. Dodamo limonino lupinico in sok ter počakamo, da sirup zavre. Vrel sirup odstavimo z ognja, pokrijemo in pustimo stati približno 20 minut. Potem odstranimo limonino lupino.

5 Ko je baklava pečena, jo vzamemo iz pečice in takoj prelijemo z vročim sirupom. Po vrhu potrosimo preostale pistacije. Dobro jo ohladimo, narežemo na kvadrate in ponudimo gostom.

Grške mesne kroglice z omako tzatziki

Za mesne kroglice potrebujemo:

  •  50 dag mletega mešanega mesa 
  •  10 dag feta sira
  •  sol, poper, origano, rožmarin 
  •  2 čebuli, 2 stroka česna
  •  1 pločevinka paradižnikovih pelatov 
  •  1 svež paradižnik
  •  0,3 dl grške pijače ouzo 
  •  1 dl oljčnega olja
  •  grške testenine (rižki)

Tzatziki:

  •  3 dl grškega jogurta 
  •  1 manjša sveža kumara
  •  1 majhna rjava čebula 
  •  sol, poper, sveži koper
  •  oljčno olje 
  •  2 žlici vinskega kisa

Priprava:

Mletemu mešanemu mesu dodamo dve jajci, sol, poper, meto, oljčno olje, čebulo ter drobtine in vse skupaj zgnetemo v maso, ki ji na koncu dodamo tudi nekaj ouza. Med pripravo mase pristavimo slano vodo za naše rižke, ki jih bomo postregli kot prilogo.Maso oblikujemo v kroglice, ki jih rahlo povaljamo v moki in nato popečemo na segretem oljčnem olju. Medtem ko se naše kroglice pečejo, se lotimo priprave tzatzikija. Najprej naribamo kumaro, ki jo rahlo osolimo in pustimo stati pribl. 15 minut. Nato jo dodobra ožamemo, dodamo grški jogurt, česen, poper, koper, oljčno olje in žličko vinskega kisa po potrebi. Ko so kroglice pečene, jih odstavimo, v isti ponvi pa popražimo še nekaj čebule, ki ji dodamo nasekljan paradižnik in nato še pelate. Premešamo in spet dodamo kroglice, ki smo jih prej odstavili, ter kuhamo v pokriti posodi na zmernem ognju še nekaj minut. Po želji lahko kroglicam dodamo tudi nadrobljeni sir feta, s katerim naše kroglice rahlo gratiniramo. Medtem v vrelo vodo stresemo rižke, ki jih med kuhanjem dodamo malenkost naše omake in oljčnega olja.


Grki imajo poleg običajne strežbe po naročilu tudi posebno ponudbo, ki jo imenujejo meze, tradicionalni grški prigrizek/predjed. Meze je odlična izbira za večjo družbo in prijatelje, kjer lahko uživate ob izbranih jedeh ter dobri pijači, kot so ouzo, raki in razna grška vina. Meze je podobno kot v Španiji tapas.


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri