Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

3 presne poslastice za poletje

3 presne poslastice za poletje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
24. 7. 2013

Recepte je pripravila strokovnjakinja za presno prehrano Barbara Radojlović.

Pita s pečenimi paradižniki

Za pito s premerom 26 centimetrov

Sestavine za testo:

  • 3 jušne žlice rastlinskega masla (sojino maslo)
  • 1 sko­delica polnozrnate riževe moke
  • 1/3 sko­delice tapiokine moke
  • 1/2 čajne žličke himalajske soli
  • 2 čajni žlički mletih semen chia
  • 1/3 skodelice hladne vode

Priprava: V večjo skledo posujte riževo moko in tapiokino moko, nato dodajte sojino maslo, himalajsko sol, mleta semena chia in z rokami zgnetite v testo, pri tem počasi dodajajte vodo. Če je masa preveč lepljiva, dodajte še malo moke, če se drobi, pa še malo vode. Ko testo oblikujete v kepico, jo za pol ure položite v hladilnik, medtem pa segrejte pečico na 180 stopinj Celzija.

  • 10-15 češnjevih paradižnikov
  • 1 vejica na drobno nasekljanega rožmarina
  • olivno olje ali kokosovo olje brez arome

Paradižnike narežite, zložite v naoljen pekač, posujte s himalajsko soljo in poprom ter ščepcem svežega rožmarina. Ko je pečica segreta, vanjo položite pekač s paradižniki in jih pecite 35 minut. Medtem pripravite model za pito, ki ga podložite s papirjem za peko in nato s prsti oblikujete testo pite, tako da ga razvlečete tudi po robovih.

Pripravite kremni nadev:

  • 2 skodelici nasekljanega tofuja
  • 6 jušnih žlic indijskih oreščkov
  • 6 jušnih žlic prehranskega kvasa v kosmičih
  • 1,5-2 čajni žlički himalajske soli
  • 1/2-1 skodelica rastlinskega mleka
  • 3 jušne žlice na drobno nasekljanega rožmarina

Vse sestavine, razen rožmarina, zmešajte v močnem mešalniku, da nastane gladka masa. Vanjo vmešajte nasekljani rožmarin in še enkrat nežno premešajte. Če je masa pregosta, dodajte še malo rastlinskega mleka. Ko so paradižniki pečeni, jih previdno odstranite s pekača. Vlijte kremni nadev in vrh pite okrasite s paradižniki. Pito položite v pečico in pecite na 200 stopinj Celzija 35 minut oziroma toliko časa, da vrhnji del pite zlato porumeni. Preden postrežete, počakajte vsaj 20 minut, da se pita ohladi in da jo boste lažje odrezali.

Bučni rezanci, bazilikina in limonina krema

(zadostuje za dve do tri osebe)

Sestavine za bazilikino in limonino kremo:

  • 2 jušni žlici mandljevega masla
  • 3/4 skodelice sveže bazilike
  • 1 manjši košček stebelne zelene
  • sok 1/2 stisnjene limone
  • 1/2 mlade čebulice
  • 1/2 čajne žličke himalajske soli
  • ščepec čilija v prahu
  • 3/4 skodelice vode

Priprava: vse sestavine zmešajte v posodi Twister, da nastane gladka krema. Po želji dodajte sol ali limono.

Sestavine za zelenjavo:

  • 1 čajna žlička olivnega olja
  • 3/4 manjšega brokolija (nasekljajte na drobne cvetke)
  • 1 korenček, z lupilcem narezan na tanke rezine
  • 3/4 skodelice diagonalno nasekljanega mladega graha
  • 1 čajna žlica nasekljane mlade čebulice
  • 3/4 skodelice na tanke rezine narezanega mariniranega paradižnika
  • 1 jušna žlica pinjol
  • 1 večja bučka, narezana na rezance s pomočjo spiralnega rezalnika
  • 3-4 nasekljani sušeni marinirani paradižniki

Priprava: vse sestavine, razen bučke, nasekljaj­te in v posodi rahlo zmešajte z olivnim oljem in ščepcem soli. Bučko s pomočjo spiralnega rezalnika narežite na rezance. V dno solatne sklede vlijte tri jušne žlice bazilikine omake, na vrh položite bučne rezance in okrasite s preostalo zelenjavo. Posujte s pinjolami in postrezite.

Bučni rezanci, bazilikina in limonina krema

Mili limonine pite z jagodičevjem

Sestavine za testo:

  • 1/2 skodelice moke iz mletih mandljev
  • 1/2 skodelice kokosove moke
  • 4 jušne žlice datljeve paste
  • 3/2 čajne žličke agavinega sirupa
  • 1 jušna žlica limoninega soka
  • 1/2 čajne žličke naribane lupinice biolimone
  • ščepec vanilje v prahu

Priprava: vse sestavine zmešajte z rokami, da dobite lepljivo maso. Nato pripravite pekač za mafine in jih podložite s papirjem za peko. V modelček s prsti potiskajte testo, tako da dobite dno in robove. Prste lahko vmes pomočite v vodo, da boste lažje oblikovali v testo.

Sestavine za limonino kremo:

  • 1/2 skodelice kokosovega mleka (mleko iz rjavih kokosov)
  • 1/2 skodelice indijskih oreščkov
  • 3 jušne žlice agavinega sirupa
  • 2 jušni žlici stisnjenega limoninega soka
  • 1/2 čajne žličke naribane lupinice biolimone
  • ščepec vanilje v prahu
  • ščepec himalajske soli
  • 2,5 jušne žlice kokosovega olja (prehodno utekočinjeno v vodni kopeli)

Dekoracija:

  • 1 pest malin
  • 1 pest borovnic
  • 1 pest ribeza
  • 1 čajna žlička akacijevega medu

Priprava: najprej v vodni kopeli raztopite kokosovo olje. Medtem vse sestavine, razen kokosovega olja, zmešajte v močnem mešalniku (blenderju) do gladke mase. Na koncu dodajte še utekočinjeno kokosovo olje in še enkrat dobro premešajte. Kremo vlijte v modelčke za mafinine, tako da zapolnete tri četrt modelčka, nato pa vrh pite previdno okrasite z malinami, borovnicami in ribezom ter položite v hladilnik za vsaj 2 uri ali za 1 uro v zamrzovalnik, da se krema nekoliko strdi. Preden postrežete, za lepši sijaj in dodatno sladko noto na vrh dodaj­te še malo akacijevega medu.

Mili limonine pite z jagodičevjem

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri