Odpadni proizvod ali eliksir?

27. 8. 2007
Deli
Sirotka je odličen vir beljakovin za športnike in rekreativce.

Sirotka nastane v procesu predelave mleka v sir, pri čemer se izloči v obliki motne tekočine, ki vsebuje malo maščob, beljakovine, vitamine skupine B ter kalcij in kalij.

Največji pomen ji pripisujejo prav zaradi visokokakovostnih beljakovin, ki sodelujejo pri obnovi mišičnih celic po aktivnosti in omogočajo njihovo zdravo rast, zato je v športni prehrani iz sirotke izdelana cela vrsta prehranskih dopolnil.

Blagodejne učinke sirotke so poznali in spoštovali že v preteklosti. Sirotka namreč spodbuja delovanje ledvic in jeter ter uravnava presnovo, saj deluje kot blago odvajalo. Zaradi vsebnosti laktoze se v debelem črevesu razvije zdrava mikroflora, zaradi katere se izboljša tudi človekov imunski sistem. Sirotka sodeluje tudi v presnovi maščob, zato njeno redno uživanje v kombinaciji z gibanjem pomaga zmanjšati odvečne maščobne blazinice.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk