Vitamin C

3. 12. 2007
Deli
Vitamin C

Askorbinska kislina ali vitamin C je v vodi topen vitamin, ki sodeluje v številnih presnovnih procesih telesa. Ker ga telo samo ni sposobno proizvajati, dobimo potrebno količino tega vitamina z uživanjem primerne hrane.

VITAMIN C:

  • Skrbi za odporen imunski sistem, saj aktivira bele krvne celice, ki skrbijo za obrambo pred infekcijami.
  • Je antioksidant in preprečuje škodljive učinke prostih radikalov, ki nastajajo kot stranski produkti pri presnovi hrane.
  • Sodeluje pri proizvodnji čvrstega vezivnega tkiva – kolagena, ki je sestavni del kosti, kit, vezi in krvnih žil, pomaga pa tudi pri regeneraciji mišic.
  • Je primeren za slabokrvne ljudi, saj pomaga pri lažji absorpciji železa iz zelenjave in sadja.
  • Je nujno potreben za proizvodnjo karnitina, ki sodeluje pri prenosu maščobnih kislin v mitohondrije, od koder telo črpa energijo za delovanje. Pomanjkanje vitamina C najprej občutimo kot splošno utrujenost. Da bi se izognili resnejšim težavam, se držite priporočene dnevne količine vitamina, ki za ženske znaša približno 75 mg, za moške pa 90 mg, a ga telesno dejavni ljudje, kadilci in nosečnice potrebujejo še več.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek