V&O: Ali rdeče meso povzroča raka?

15. 11. 2009
Deli
V&O: Ali rdeče meso povzroča raka?

Leta 1986 so japonski znanstveniki predstavili rezultate raziskave, v kateri so proučevali vpliv heterocikličnih aminov na zdravje ljudi. Ti amini se v povečanih koncentracijah tvorijo predvsem pri nepravilnih postopkih priprave rdečega mesa (predolgo pečenje, žar z uporabo oglja).

Rezultati so pokazali, da so poskusne podgane, ki so jih dalj časa hranili s takšnim mesom, zbolele za različnimi oblikami raka. Od takrat tudi zlične študije na ljudeh povezujejo uživanje rdečega mesa z razvojem rakavih obolenj.

Kaj je znanost zares dokazala

Neposredne povezave med uživanjem rdečega mesa in nastankom raka ni dokazala še nobena raziskava. Ljudje smo kompleksna bitja in uživamo raznoliko prehrano. Ta vsebuje tudi veliko zaščitnih snovi, če se prehranjujemo zdravo in uravnoteženo. Do razvoja raka torej prej pripeljejo nekatere nezdrave navade, na primer kajenje.

Sklep

Bodite pozorni na količino. Občasno uživanje jedi z žara vas še ne bo ubilo. Tudi velikim ljubiteljem hamburgerjev in pleskavic se tem dobrotam ni treba popolnoma odpovedati. Za boljši občutek pa vseeno svetujemo, da preveč prepečene in počrnele kose preprosto odrežete in da na jedilnik vključite veliko svežega sadja in zelenjave.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek