Zaskrbljujoče: ta hrana lahko poveča tveganje za poškodbe možganov (številni jo obožujejo)

11. 4. 2024
Deli
Zaskrbljujoče: ta hrana lahko poveča tveganje za poškodbe možganov (številni jo obožujejo) (foto: Instagram @deannawoo (Posnetek zaslona))
Instagram @deannawoo (Posnetek zaslona)

Čeprav je izjemno slastna, lahko močno škodi zdravju možganov.

Ah, ocvrta hrana ... Vsi vemo, da nam škodi, a številni se ji kljub temu ne morejo upreti. A morda bo v prihodnje več takšnih, ki bodo dvakrat premislili, preden si jo bodo privoščili. Strokovnjaki so namreč postregli z zaskrbljujočimi spoznanji: nove raziskave kažejo, da lahko uživanje ocvrtega krompirčka in druge hitre hrane povzroči tudi dolgotrajne poškodbe možganov!

Ocvrte hrane bi se morale še posebej izogibati nosečnice, saj naj bi povečala možnost za poškodbe možganov nerojenih otrok, piše The Sun.

Še posebej problematično je, če ocvrto hrano uživate zunaj, kjer za cvrtje večkrat uporabljajo isto olje. Kot so odkrili znanstveniki z univerze v Chicagu, je še posebej nevarna ravno hrana, ki jo cvrejo v starem oziroma večkrat na novo pogretem olju. Poskus s podganami je razkril, da je uživanje hrane, ocvrte v starem olju, povzročilo vnetje jeter in pospešilo upad kognitivnih sposobnosti, kar je predhodni znak demence. Zaznali so tudi več znakov poškodb možganov. Poškodbe so se prenesle tudi na podganje mladiče. 

"Cvrtje pri visokih temperaturah je povezano z več presnovnimi motnjami. Po našem vedenju smo prvi, ki smo prišli do ugotovitev, da dolgotrajno uživanje globoko ocvrtega olja povečuje nevrodegeneracijo," so sporočili z univerze v Chicagu.

Vir: thesun.co.uk

Preberite si še:

 

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek