10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Česen ščiti pred rakom

Česen (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
19. 5. 2012

Česen je nekaj odličnega, tako za zdravje kot za kuho. Najbolje ga je uživati surovega, tako boste izkoristili vso njegovo moč. Njegove zdravilne lastnosti so res neprecenljive.

Zlasti za boljše zdravje lahko uživamo presnega, da odmašimo zamašen nos in ublažimo druge simptome prehlada. Učinkovito blaži tudi vnetja prebavil, kot so vnetje želodčne in črevesne sluznice ter griža.

Česen v črevesju preprečuje gnitje, tako da olajša razmnoževanje mlečnokislinskih bakterij, to pa pripomore k ravnotežju črevesne flore.

Ker ima česen antioksidativno lastnost, pomeni, da deluje tudi kot zaščita pred rakom. To potrjuje tudi mnenje ameriškega inštituta za raziskavo raka, kjer postavljajo česen na prvo mesto seznama tistih prehranskih izdelkov, ki lahko preprečujejo nastanek nekaterih vrst raka.

Na Kitajskem so statistike potrdile, da se na področjih, kjer zaužijejo velike količine česna, rak na želodcu najmanj pojavlja, z raziskavami med ljudmi v Šandongu na Kitajskem, kjer je največ primerov želodčnega raka na svetu, pa so ugotovili, da redno uživanje česna deloma varuje pred to boleznijo.

Danes raziskave na živalih kažejo, da sestavina česna, imenovana alidisulfid, preprečuje rast malignih tumorjev.

Neka češka študija je dokazala, da česen zmanjšuje kopičenje maščobe na vaskularne stene ožilja. Preostale študije so prav tako dokazale zmanjševanje aortnega plaka pri krmljenih kuncih oziroma preprečevanje vaskularne kalcifikacije pri ljudeh s povišanim holesterolom v krvi.

Vazodilatatorni učinek česna je najverjetneje rezultat katabolizma česnovih polisulfidov do hidrogen sulfidov v rdečih krvničkah; reakcija, ki je odvisna od zmanjšanja tiolov na membrani. Hidrogen sulfidi so endogene signalne molekule, ki ščitijo kardiovaskularni sistem.

Leta 2007 je BBC poročal, da bi česen lahko ugodno vplival na preprečevanje običajnega prehlada. Ta trditev izhaja iz daljne tradicije, kjer se je česen uporabljal v zeliščni medicini proti hripavosti in kašlju.

Posadite ga sami

Eden od najlažjih načinov, da boste imeli vedno pri roki svež česen, je, da ga posadite sami. To je zelo lahko, tudi za začetnike. V milih pogojih lahko zraste v letu dni. V hladni klimi se česen posadi približno šest tednov pred zmrzaljo in vzkali pozno pomladi. Česnu se ne sme dodajati pesticidov. Česnove rastline lahko rastejo skupaj, vendar morajo imeti česnove glavice dovolj prostora, da zrastejo.

Nadležen zadah

Česen je zdrav, a pušča neprijeten zadah. Za vas imamo tri trike, kako se ga znebiti.

  • Peteršilj žvečite takoj po jedi, saj boste z močnim, osvežilnim klorofilom nevtralizirali nezaželeni zadah po česnu.
  • Sveža limonada bo 'ubila' zadah po česnu.
  • Pri zadahu po česnu pa ima izreden učinek nevtraliziranja tudi topel zeleni čaj. Z njim boste izprali vse sledi, ki so se zadržale na jeziku ali za zobmi.
Zlata pravila

Česen shranjujte na sobni temperaturi in v posodi, kjer je omogočen pretok zraka. Lahko ga obesite v shrambo. Če ga daste v olje ali v marinado, morate vse skupaj takoj porabiti. Imejte ga stran od druge hrane, saj se bo drugače vse nalezlo močnega vonja. Česna ne shranjujte v hladilniku, saj bo hitro strohnel. Ne uporabljajte zelenega dela česna – ima grenek okus.

5 načinov uživanja česna
  • V hladni gazpačo juhi, okrašeni s kumarami in papriko.
  • S stisnjenim česnom začinite koktajl Bloody Mary.
  • Dodajte ga tahini omaki, kapnite nekaj limone, potresite s svežim peteršiljem in olivnim olje. Božansko za k ribam.
  • Nariban česen in olivno olje na toastu, plus na žaru popečen paradižnik – božansko in zdravo.
  • Napravite sveži humus, dodajte česen, tahini, limonin sok in olivno olje. Zmešajte in ... njami!

Iz revije Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri