Dodati cimet kavi ali ne? Če svojo najljubšo pijačo sladkate tako, se lahko zgodi vsaj 5 stvari

16. 10. 2023
Deli
Dodati cimet kavi ali ne?  Če svojo najljubšo pijačo sladkate tako, se lahko zgodi vsaj 5 stvari (foto: Profimedia)
Profimedia

Velikokrat slišimo nasvete, naj kavo »oplemenitimo« z žličko cimeta ali sladkor nadomestimo s to začimbo, in kaj se lahko zgodi v telesu v tem primeru.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Kava je ena izmed najbolj priljubljenih pijač na planetu in skorajda ni kotička na planetu, kjer se dan ne bi začel s skodelico tople kave.

Znanstvene raziskave o tem napitku kažejo, da je kava večinoma koristna, če jo pijemo zmerno, zanimivo pa je, da medicinska platforma Healthline piše, da je za nekatere ljudi kava največji vir antioksidantov v prehrani in da presega celo sadje in zelenjavo skupaj.

O kavi pa je vedno veliko vprašanj – ali res zvišuje krvni tlak, ali povečuje raven stresa in ali je kavo dobro piti na prazen želodec. Eno izmed pogostih vprašanj je, kako obogatiti skodelico kave, takoj za tem pa največkrat slišimo nasvet "Nalijte malo cimeta". Ali, manj pogosto, "Zamenjaj cimet za sladkor."

Je to pametno? Kaj se zgodi v telesu, če pijemo kavo s cimetom?

Cimet je zelo okusna dišeča začimba, ki se odlično poda h kavi, kar potrjujejo tudi znanstvene študije. Če torej kavi vsak dan dodate malo cimeta, boste morda opazili naslednje...

Morda boste shujšali

Zaradi protimikrobnih, antioksidativnih in antiparazitskih učinkov s cimetom povezujejo številne koristi, nekatere študije pa podpirajo teorijo, da ta začimba pomaga pri hujšanju.

Dokazano je tudi, da cimet zmanjšuje nekatere slabe učinke uživanja mastne hrane, kar dodatno pomaga pri hujšanju. Njegov učinek na glukozo v krvi lahko prav tako pomaga pri tem procesu, kot tudi 1,6 g vlaknin v samo eni čajni žlički cimeta.

Ne pozabite pa, da zdravo hujšanje dosežemo le s pomočjo raznolike in uravnotežene prehrane – cimet lahko uporabite kot dodatno pomoč, ne pa kot čarobno sredstvo v kakšnem domačem napitku.

promocijska fotografija

Pomaga lahko pri uravnavanju sladkorja

Seveda nobena hrana, začimba ali pijača ni zdravilo za vse in ne more čudežno urediti težav z visokim krvnim sladkorjem, a cimet bi vam lahko služil kot dodatna pomoč, če se držite terapije, ki vam jo je predpisal zdravnik.

Ne samo, da boste zaužili manj kalorij, ampak deluje preventivno proti vnetjem v tkivih in sklepih, kar je dokazala študija znanstvenikov z Univerze v Georgii, vpliva na učinkovitost inzulina v telesu, upočasnjuje skok krvni sladkor po obroku...

Poleg tega je raziskava pakistanskih strokovnjakov, objavljena leta 2003 v reviji Diabetes Care, prav tako pokazala, da lahko cimet pomaga izboljšati raven glukoze in lipidov pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2.

Lahko vam pomaga rešiti srce

Svetovna zdravstvena organizacija je v svojem poročilu za leto 2019 navedla, da je cimet povezan z manjšim tveganjem za bolezni srca, ki so glavni vzrok smrti po vsem svetu. Glede na študijo, objavljeno leta 2021 v medicinski reviji Critical Reviews in Food Science and Nutrition, lahko dodatek z vsaj 1,5 grama cimeta ali približno 3/4 čajne žličke cimeta na dan pomaga znižati trigliceride, skupni holesterol, slab (LDL ) holesterol in krvni sladkor pri ljudeh s presnovnimi boleznimi.

Vnesete lahko več antioksidantov kot običajno

Antioksidanti so zelo pomembne molekule za splošno zdravje telesa in cimet je z njimi bogat. Še več, samo ena čajna žlička cimeta ima toliko antioksidantov kot 75 gramov borovnic in ne pozabite, da temu sadežu pravijo kar »kraljica antioksidantov«.

Lahko pomaga ohranjati kognitivne funkcije

Za nevrodegenerativne bolezni je značilna progresivna izguba strukture ali delovanja živčnih celic, najpogostejši pa sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Glede na študijo, objavljeno leta 2018 v reviji Pharmacological Research, nekatere spojine, ki jih najdemo v cimetu, zavirajo kopičenje t.i. tau protein, ki je eden od znakov Alzheimerjeve bolezni.

Prav tako je bila leta 2014 v Journal of Neuroimmune Pharmacology objavljena študija, ki je navedla, da je cimet pomagal zaščititi nevrone, normalizirati ravni nevrotransmiterjev in izboljšati motorične sposobnosti pri miših s Parkinsonovo boleznijo. Tudi znanstvena raziskava Univerze Wheeling v Zahodni Virginiji je pokazala, da že samo vonj po cimetu pozitivno vpliva na možgane, v kombinaciji s kofeinom pa ta začimba skorajda dela čudeže.

Preberite tudi: Učinkovito zoper napade na sladko: 5 živil, s katerimi lahko nemudoma preprečite željo po sladkorju

 
 

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek