10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Recept: Pirin šmorn s suhimi brusnicami

Recept: Pirin šmorn s suhimi brusnicami (foto: Jasmina Hrastovec) Jasmina Hrastovec
3. 12. 2018

Šmorn ali carski praženec je sladica, ki nikoli ne razočara. Tokrat v veganski različici iz pirine moke. 

Potrebujemo: 

  • 300 ml ovsenega ali sojinega mleka
  • 50 ml pomarančnega soka in sok ene limone
  • 200 g pirine moke
  • 20 g koruznega škroba
  • 1 čajna žlička vinskega kamna ali pecilni prašek
  • 1/2 čajna žlička soli 
  • 2 žlici kokosovega sladkorja
  • suhe brusnice
  • začimbe: ingver, kardemom, piment, kurkuma

Mokre sestavine in začimbe vmešamo skupaj (uporabimo polovico sladkorja, polovica ostane za na koncu za karamelo).

Posebej združimo suhe sestavine, moka je še boljša, če jo presejemo. Sestavine združimo skupaj, premešamo, pustimo stati 20 minut. Mase ne stepamo, vendar moko vmešamo.

V ponev damo olje (kokosovo olje) in dodobra segrejemo. Vlijemo maso, da dobimo za prst debelo palačinko. Temperaturo malce znižamo in v pokriti ponvi pečemo "palačinko", jo obrnemo in do konca popečem v odprti ponvi. 

Ko je pečena tudi na sredini, jo z dvema kuhalnicama nadrobimo in koščke še dodatno popražimo, čisto na koncu dodamo malce kokosovega ali trsnega sladkorja, da šmorn lepo karamelizira.

Postrežemo prelito z agavinim ali javorjevim sirupom.

Šmorn na 101 način

Dodatne verzije: 

Uporabimo isto osnovo (količine moke in tekočina), dodamo lahko:

  • sveža naribana jabolka,
  • hokaido bučo,
  • suhe slive,
  • fige,
  • kokos,
  • marelice,
  • oreščke...

Odlična je tudi kombinacija z datlji medjool in z dodanimi praženimi sladkimi pistacijami.

Pripravimo pa lahko tudi slano verzijo in postrežemo skledo solate.

Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si ali Facebook: Minci kuha - Vegi preprosto in dostopno

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri