solata

Italijanska solata s paradižnikom in mocarelo

Za 4 osebe potrebujete: • 2 glavici solate (na primer romana) • 1 šop rukole • sol, poper • 12 češnjevih paradižnikov • 24 mini mocarel • 1 melono • 3 žličke bazilikinega pesta (iz kozarca) • 2 žlici olivnega olja • 4 žlice balzamičnega kisa • 1 žličko srednje ostre gorčice • 8 tankih rezin pršuta

Priprava:

1 Pripravite solato in jo natrgajte na koščke. Rahlo jo solite in razporedite v 4 skodelice. Pripravite paradižnike in jih prerežite na pol. Mocarelo odcedite. Melono po dolgem prepolovite, ji z žlico odstranite semenje in jo olupite. Melonino meso narežite na kocke in jih poprajte.

2 Mocarelo in paradižnike povaljajte v pestu in jih izmenično nataknite na lesena nabodala.

3 Olje, kis, gorčico, sol in poper dobro zmešajte. Preliv enakomerno pokapajte po solati. Solato dekorativno obložite s po 2 rezinama pršuta in nabodali.

Čas priprave: 30 minut
Na osebo: približno 300 kcal, beljakovine: 17 g, maščobe: 23 g, ogljikovi hidrati: 4 g

Pisana solata s kozjim sirom s pestom in pinjolami

Za 4 osebe potrebujete: • 1 rdečo papriko • 150 g kozjega sira (v valju) • 8 rezin bagete (francoske štruce) • 1 radič • polovico glave zelene solate (na primer kristalke) • 50 g mlade špinače • ½ šopka bazilike • 1 žličko gorčice • 2 žlici jabolčnega kisa • 1 žličko sladkorja • 8 žlic olivnega olja • sol, poper • 30 g pinjol • 4 žlice bazilikinega pesta (iz kozarca)

Priprava:

1 V pečici segrejte žar (zgornje grelo). Papriko prepolovite, očistite in z lupino navzgor položite na pekač. V pečici pod žarom jo pecite toliko časa, da lupina počrni. Papriko vzemite iz pečice, jo olupite in narežite na trakove. Kozji sir zrežite na 8 rezin.

2 Rezine bagete obložite z rezinami kozjega sira in jih v pečici gratinirajte približno 5 minut, da se sir začne topiti. Pripravite solato in špinačo. Baziliko oplaknite, osušite in liste narežite na tanke trakove. Gorčico, kis, sladkor in olje zmešajte ter začinite s soljo in poprom.

3 Po krožnikih razporedite solato in jo obložite s papriko in baziliko. V suhi ponvi popražite pinjole. Na solato položite po dve rezini bagete s sirom. Pokapljajte ju z malce pesta in posujte s pinjolami. Solato pokapajte s prelivom in takoj postrezite.

Čas priprave: približno 30 minut
Na osebo: približno 480 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 37 g, ogljikovi hidrati: 29 g

Solata z mletim mesom po mehiško s fižolom in čilijem

Za 4 osebe potrebujete: • 1 strok česna • 6 žlic olivnega olja • 500 g mletega mesa • 2–3 žlice čilijeve omake • 4 žlice kisle smetane • sol, poper • kajenski poper • 150 g mešane listnate solate
• po 1 rdečo in rumeno papriko • 150 g rdečega fižola (iz pločevinke) • 80 g čedarja • 1 avokado • 2–3 žlice limoninega soka • 1 ščepec sladkorja

Priprava:

1 Česen olupite, na drobno sesekljajte in popražite na 2 žlicah olja. Dodajte mleto meso, ga popecite in odstavite. Mesu primešajte čilijevo omako in 2 žlici kisle smetane. Začinite ga s soljo in kajenskim poprom.

2 Pripravite solato in zelenjavo. Solato po potrebi natrgajte na koščke. Papriko in avokado sesekljajte. Fižol na cedilu oplaknite in dobro odcedite. Sir zrežite na palčke.

3 Preostalo olje zmešajte z limoninim sokom in 2–3 žlicami vode. Preliv začinite s soljo, poprom in sladkorjem. V preliv takoj vmešajte avokado, da ne potemni. Dodajte listnato solato, papriko in sir ter premešajte. Solato razporedite po skodelicah, obložite z mlačnim mesom in pokapajte s preostalo kislo smetano. Zraven se prileže tortilja čips.

Čas priprave: približno 45 minut
Na osebo: približno 640 kcal, beljakovine: 34 g, maščobe: 50 g, ogljikovi hidrati: 13 g

Fina špinačna solata s prekajenim lososom in redkvicami

Za 4 osebe potrebujete: • 1 glavo solate hrastovke • 100 g mlade špinače • 1 šop redkvic • 2 žlici olja iz groznih pešk • 3 žlice limoninega soka  • 1 žličko zelenega popra (iz kozarca)  • sol, poper • 150 g prekajenega lososa v rezinah

Priprava:

1 Pripravite solato in špinačo. Solato natrgajte na grižljaj velike koščke. Redkvice operite, očistite in narežite na tanke rezine.

2 Olje zmešajte z limoninim sokom in zelenim poprom. Preliv začinite s soljo in poprom.

3 Zmešajte solato, špinačo in redkvice ter razporedite po krožnikih. Solato obložite z rezinami lososa in jo pokapajte s prelivom.

Čas priprave: približno 15 minut
Na osebo: približno 120 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 9 g, ogljikovi hidrati: 2 g

iz Lise

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

Recepti za solate v 20 minutah

Preproste in hitro pripravljene solate, a raznolikost okusov vas ne bo razočarala.

Najboljše spomladanske solate

Okusne spomladanske solate, ki ne bodo le 'spremljevalke' vašega pogrinjka. Kot samostojna jed bodo na vaš krožnik prinesle svežino in obilo vitaminov.

Osvežilne poletne solate

Pisane, z rukolo, s piščancem, s parmezanom, obogatene z jagnejtino in kruhovimi srčki in prelite z odličnimi prelivi... za piko na i.
Najbolj brane vsebine

Ste prepričani, da spite dovolj? Tu je 5 znakov, da vam v resnici primanjkuje spanca!

Morda ne občutite tiste opoldanske zaspanosti in pomanjkanja energije na sploh, a tu je nekaj manj očitnih znakov, s katerimi vam telo sporoča, da je v resnici že precej izčrpano.
Več...

3 nepričakovani znaki, ki kažejo na depresijo

Depresija se kaže na različne načine, nikoli ne vpliva le na razpoloženje. Pogosto spregledani znaki so naslednji …
Več...

Koliko škode naredi sladkor našemu telesu?

Preveč sladkorja lahko hitro poskrbi, da bomo spoznali grenko plat življenja.
Več...

13 korakov, kako spet začeti verjeti vase

Vsi se kdaj zataknemo v nekaj, kar nas ovira, včasih pa sploh ne najdemo prave motivacije, da bi začeli delati na spremembi, ki jo nujno potrebujemo. kako se zares vzljubiti in privabiti v življenje same dobre stvari? Postavite sebe na prvo mesto že danes!
Več...

Idealno živilo za hujšanje (nasvet osebnega trenerja)

Kolikokrat ste se že lotili diete z namenom, da shujšate? In kot zakleto so se po končani dieti, ki je ... khm ... trajala le nekaj dni, kilogrami veselo vrnili?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri