Izogibajte se jih v širokem loku: 5 živil, ki povečujejo tveganje za bolezni srca

25. 2. 2024
Deli
Mnogo ljudi se zateka k ultra predelani prehrani, ker predstavlja hitro rešitev in ker je ne opredeljuje kot ultra predelano. (foto: Profimedia)
Profimedia

Hiter življenjski slog in preobilica dela, mnogokrat za seboj povlečeta tudi manj kakovostne prehranske navade.   

Mnogo ljudi se namreč zateka k ultra predelani hrani, ki predstavlja hitro rešitev v več pogledih. Ultra predelana živila namreč dajejo prednost enostavni in hitri pripravi. Po drugi strani pa so tovrstna živila večinoma sestavljena iz rafiniranih rastlinskih olj, moke, sladkorja in škrobov. Pogosto so tudi polna konzervansov, barvil, stabilizatorjev in aditivov.

Ne spreglejte:

Težave pri prepoznavanju ultra predelane hrane

Mnogi ljudje ultra predelane hrane niti ne prepozna kot nezdrave, saj se v trgovinah najde v mnogih različicah. Med drugim so to lahko tudi razni kosmiči, granole in mnoge rastlinske alternative, kot so veganski izdelki.  

Po podatkih raziskave, ki ga je izvedlo podjetje Viridian Nutrition, se k ultra predelani prehrani zateka 75 odstotkov vprašanih na to temo. Sodeč po rezultatih raziskave, kar trije od petih ljudi ne prepoznajo ultra predelane hrane glede na oznake, ki se nahajajo na tovrstni prehrani. Prav tako šest od 10 vprašanih ljudi ne ve katera živila spadajo pod ultra predelano hrano. 

Povezava med uživanjem ultra predelane hrane in srčnimi boleznimi

Raziskava, ki so jo izvedli pri več kot 100.000 ljudeh v Franciji je pokazala povezavo med uživanjem ultra predelane hrane in znatno višje stopnje srčne bolezni in možganske kapi, navajajo pri Viridian Nutrition.    

Prav tako dodajajo, da obstajajo vse trdnejši dokazi o določenih aditivih v tovrstni prehrani. Med njimi se pogosto znajde aspartam – umetno sladilo, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija dodala na seznam možnih rakotvornih snovi. Ob tem velja omeniti zaskrbljujoče dejstvo, da je kljub temu aspartam še vedno prisoten v marsikaterem živilu in predvsem v gaziranih pijačah.  

Živila, ki povečujejo tveganje za srčne bolezni    

Zmedo pri sodelujočih v raziskavi predstavljajo tudi živila, ki so označena kot »zdrava«. V to kategorijo se posledično uvrstijo tudi živila, sicer spadajo v rubriko predelanih.

Kar 75 odstotkov vprašanih posledično meni, da kakovosten obrok predstavljajo na primer tudi sadni jogurti, šunka, kruh, sadne pijače in solatni prelivi, toda tovrstna živila ne veljajo kot kakovostna izbira, predvsem zaradi vsebnosti preveč sladkorja, emulgatorjev, barvil in konzervansov.

Pogosto uživanje teh živil in pijač lahko povzroči težave s srcem in ožiljem, zato je priporočljivo, da jih uživate v čim manjši količini, ali pa jih povsem izločite iz svoje prehrane.     

Vir: express.co.uk

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek