razmisljanje

Kaj naredite, ko se znajdete pred težavo? Morda se reševanja lotite narobe, zato probleme nosite s seboj in si otežujete vsak dan.

Pogosta napaka pri reševanju težav je ta, da preveč razmišljamo. Namesto, da bi se trudili najti rešitev, premišljujemo o vseh možnih razpletih, o tem, kdo nam lahko pomaga in kaj si bodo mislili drugi. Če se prepoznate v opisu, verjetno s svojimi skrbmi obremenjujete tudi prijatelje in družino. 

Kako razlikovati med pretiranim razmišljanjem in reševanjem težav?

Čeprav tisti, ki preveč razmišljajo, drugih nočejo spravljati ob pamet, to pogosto počnejo. Prosijo za nasvet, ki ga nato ne upoštevajo, ali pogrevajo situacije z vsakim, ki jim je pripravljen prisluhniti. Nenehno pritrjevanje in prigovarjanje pa prijatelje in družino izčrpava.

Če ure in ure analizirate probleme, si s tem ustvarjate še več stresa. Kadar ste slabe volje in se osredotočate na stvari, zaradi katerih se slabo počutite, se boste počutili še slabše. Kadar ste napeti, boste zaradi premišljevanja o slabih stvareh, ki se vam lahko zgodijo, obstali v stanju nenehne napetosti. Razlika med pretiranim razmišljanjem in reševanjem težav se ne skriva v količini časa, ki ga temu namenjate, temveč v načinu razmišljanja.

pisanje

Kadar boste torej razmišljali o težavi ali stresnem dogodku, si zastavite naslednja vprašanja:

Obstaja za to težavo rešitev? Nekaterih težav se ne da rešiti. Bolezni bližnjega ne morete kar odgnati, prav tako ne morete izbrisati travmatičnega dogodka, ki se je že zgodil. Če boste o teh stvareh preveč neproduktivno tuhtali, bo to za vaše duševno stanje pogubno.

Se osredotočam na težavo ali iščem rešitev? Če ste se znašli v finančnih škripcih, vam bo iskanje strategij za večji zaslužek ali odplačilo dolga v veliko pomoč. Če si boste samega sebe že predstavljali kot brezdomca oziroma boste razmišljali, kako nepravična je vaša finančna situacija, se ne boste nikamor premaknili.

Kaj bom s premišljevanjem o tem dosegel? Kadar aktivno iščete način, kako na situacijo pogledati z druge plati, boste ugotovili, da vam premišljevanje o težavi lahko pomaga. Če boste ves čas premišljevali le o tem, kako si želite, da bi bile stvari drugačne, oziroma si boste predstavljali, kaj vse gre lahko narobe (ne da bi prepoznali dejanja, ki vam lahko pomagajo do uspeha), o stvareh preveč premišljujete.

Z zgornjimi vprašanji boste ugotovili, kdaj o stvareh preveč razmišljate. Če boste prišli do zaključka, da vaše misli niso produktivne, boste lahko preklopili na reševanje težav ali pa boste spoznali, da ne morete storiti prav ničesar, zato vam tudi premišljevanje o težavah ne bo pomagalo.

Preverite tudi:

Sorodni članki

7 korakov uspešnega reševanja težav

Iskanje podpore je eden od zelo smiselnih načinov reševanja težav. A, čeprav je smiselno za nasvet koga povprašati, ne smemo pozabiti, da končne odločitve sprejemamo sami. Predstavljamo...

Uspešni ljudje nimajo več sreče kot drugi, ampak sprejemajo dobre odločitve

Napisati zgodbo o uspehu zagotovo ni preprosto, sicer bi to storili vsi. Obstaja pa nekaj lastnosti, ki so skupne vsem uspešnim ljudem.  

S temi tehnikami ukrotite pretirano analiziranje

Če veliko časa zapravite za pretirano analiziranje in želite to spremeniti, je tu nekaj tehnik, ki vam pri tem lahko pomagajo.
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali

Na trgu je ogromno izdelkov, ki pri preoblikovanju telesa obljubljajo takojšnje rezultate. In potem so tu še hitre, predvsem pa stroge diete. Pa je res mogoče zdravo izgubiti konkretno količino kilogramov v zelo kratkem času in potem to težo tudi obrdžati?
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

Vadba za celo telo: Kombinacija počepa in planka

Naj bo tokratni trening drugačen - izvajajte le dve vaji in z njima razgibajte celo telo. Menite, da je izziv prelahek?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri