ap-1t8rbn7zn1w11_news

Tekmovanje Red Bull 400 se bo v dolini pod Poncami zgodilo že šestič, velja pa za najtežjo preizkušnjo med vsemi, ki nosijo to ime. Odvijajo se po vsem svetu, prva pa se je zgodila pred sedmimi leti v Avstriji.

Letos so organizatorji sonce rezervirali že dolgo vnaprej, da se jim slučajno spet ne izmuzne in, kot kaže, jim je uspelo. V soboto napovedi kažejo na jasno in ravno prav toplo vreme! In, kar je najboljše, prijavljenih je že okoli 1.100 tekačev!

Red Bull 400 je v osnovi tek na 400 metrov 

Številni pravijo, da najtežji od vseh! Gre namreč za povsem drugačno tekaško preizkušnjo, ki ni gorski tek in ni tek po stopnicah. Je v bistvu tekaško trpljenje na kvadrat, ko se po strmem doskočišču in zaletišču prebijaš navzgor. Marsikdo le za čast in slavo, ki jo prinese kljukica ob opravljenem osebnem cilju, drugi gredo na zmago. Večina tekmovalcev se do cilja pravzaprav priplazi po vseh štirih. A zadovoljstvo na vrhu je tako veliko, da se tekmovalci iz leta v leto vračajo in vztrajno množijo.

Letalnica bratov Gorišek je najtežji tekaški izziv

Leta 2014 prenovljena letalnica bratov Gorišek velja za najtežjo med vsemi prizorišči predvsem zaradi intenzivnosti. Pred prenovo je bilo sicer doskočišče z 38 stopinjami strmejše na enem delu, drugače pa občutno položnejše, danes pa je strmina precej konstantna, doseže nekaj več kot 35 stopinj, a skoraj ne pade pod 30. Razen na hrbtišču in izteku, seveda. S tem in zaletiščem, ki se v zrak poganja s prav tako 35 stopinjami, tvori skoraj enoten naklon čez več kot 70 % teka. Ob tem je višinska razlika proge kar 202 metra, spet največ med vsemi tekmovanji Red Bull 400, in to mora tekač premagati v teku dolžine 400 metrov.

Tekmovati bo tudi letos mogoče posamezno ali v štafetah 4 x 100 metrov. Dodatna in zelo zanimiva kategorija v preteklih letih so bile gasilske štafete 8 x 50, letos pa so organizatorji možnost sodelovanja v tej kategoriji razširili na vse uniformirane službe, spremenili koncept v ekipe po štiri (4 x 100 metrov) in jih poimenovali poklicne. Število teh štafet je omejeno na 50.

Trenutni rekord planiške naprave je lani postavil Luka Kovačič. Na vrh je pritekel s časom 5 minut in 5 sekund. S tem je močno popravil rekord Turka Ahmeta Arslana, ki je leta 2015 tekel 5 minut in 20 sekund. Arslan je imel tudi rekord naprave pred prenovo, ko je leta 2012 za vzpon porabil 5 minut in 2 sekundi. Pri ženskah je do zdaj najhitreje na vrh pritekla Italijanka Valentini Belotti, leta 2016, s časom 6:20.

Sorodni članki

Red Bull 400: Ste pripravljeni na najtežjo tekaško preizkušnjo na 400 metrov?

Tekačev na letalnici bratov Gorišek veme še nikoli ni ustavilo in tudi letos jih ne bo, vsaj večine ne. Se vidimo v soboto, 16. septembra!
Tek na planiško letalnico

V nedeljo tek na planiško letalnico

Tam bo tudi Robi Kranjec, ki se bo tokrat v boj pognal z dna doskočišča.

V Planici se bo spet šprintalo na letalnico

Dirka Red Bull 400 se letos vrača na prenovljeno letalnico bratov Gorišek z nespremenjeno idejo – čim hitreje preteči od vznožja letalnice do vrha zaletišča. Najtežjih 400 metrov...
Izbor uredništva

Gremo na jesenski tekaški tabor!

Oktobra v sodelovanju z Akademskim atletskim društvom Slovan pripravljamo nepozaben tekaški konec tedna! Dobimo se v...

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...

FOTO: 7 vaj, s katerimi boste telo spravili v odlično formo

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebujete nobene...

Več...
Najbolj brane vsebine

Zakaj nas sončna svetloba utrudi?

Poležavanje na ležalniku ob bazenu ne moremo ravno primerjati s HIIT treningom, a nas vseeno utrudi. Zakaj? 
Več...

8 skrivnosti nasmejanih in pozitivnih ljudi

Prava sreča in pozitivnost pride z vsakodnevnimi dejanji, z majhnimi koraki in z našo notranjo naravnanostjo. Ni lahek podvig, a je mogoč. Poglejmo si, kako. 
Več...

Kakšno škodo vam povzroča visok krvni tlak? (+ kako ga odpraviti po naravni poti)

Visok krvni tlak je resno zdravstveno stanje, ki bi mu morali nameniti več pozornosti, saj v nekaterih primerih lahko resno ogroža življenje.
Več...

Zakaj sanjamo in zakaj nas mučijo nočne more?

Ste se kdaj spraševali, zakaj sploh sanjamo in kako to vpliva na nas? To smo raziskovali v nadaljevanju. 
Več...

To so znaki, da vam primanjkuje vitamina B12

Nekateri znaki so povsem vsakdanji in bi jih morda pripisali le napornemu dnevu, v resnici pa bi jih morali zdraviti z zadostno količino vitamina B12. Prepoznate katerega od simptomov?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri