alkohol

Če se po pitju alkohola počutite malce nenavadno, gre morda za še kaj več kot samo preveč kozarcev vina. Zoprni simptomi so morda znak, da gre za alergijsko reakcijo in vaše telo alkohola ne more predelati, kot bi ga moralo.

Pravzaprav se pri alergiji na alkohol pojavlja kar nekaj pogostih simptomov. Ker se jih večina pojavi tudi pri drugih zdravstvenih težavah, pa je za konkretno testiranje (odvzem krvi iz prsta) in diagnozo potrebno obiskati zdravnika. Alergija na alkohol je lahko dedna, zato bi bilo smiselno raziskati tudi to področje in se pogovoriti z družinskimi člani. Nekateri ljudje nosijo v svojem zapisu gen ALDH2, ki je pogostejši pri tistih z azijskimi koreninami, in povzroča, da telo alkohola ne more učinkovito prestavljati.

To so znaki, da ste morda alergični na alkohol: 

  • Rdeča in vroča koža

Če vaš obraz postane poten in zardel, je to morda zgolj posledica uživanja alkohola, če postane izjemno rdeč, pa gre lahko za alergijsko reakcijo. Alkohol razširi žile in poveča rdečico. Zato ni presenetljivo, da vam postane tudi malce vroče. Ko začnete piti, pa vaše telo alkohol pretvori v acetaldehid. Ker ga ne zmore dovolj hitro nevtralizirati, se kapilare na vašem obrazu razširijo, kar povzroči še močnejšo rdečico, ker se ob tem sprošča histamin. Telo se lahko na porast histamina negativno odzove, kar se pogosto zgodi pri vinu (še posebej rdečem) in pivu.

V velikih količinah lahko alkohol povzroči celo oženje žil, kar začasno poviša krvni tlak. Ker telo histamina zaradi premajhne učinkovitosti encimov ne more razgraditi, krvni tlak ostane visok, zaradi česar pride do rdečice in izpuščajev, morda celo do povečanega srčnega utripa. 

  • Izpuščaji

Do izpuščajev in neenakomerne kože pride, ker acetaldehid lahko sproži sproščanje histamina, na kar pa se telo v primeru alergije na alkohol zelo slabo odzove. Še več, občutljivost na sestavine v določenih tipih alkohola, denimo na žitarice, kot so pšenica, ječmen in rž, tudi lahko povzroči alergijsko reakcijo. Histamini, ki se v vinu pojavljajo naravno, in sulfiti, (konzervansi, ki jih uporabljajo pri izdelavi vina) pa lahko sprožijo tudi alergije in simptome, podobne astmi.

V izogib izpuščajem in neenakomerni koži pitje alkohola raje omejite oziroma se izogibajte določenim tipom alkohola, ki lahko sprožijo omenjene reakcije. Vnetje na problematičnem predelu pa ublažite s hladnim obkladkom. V zelo redkih primerih lahko izpuščaje povzroči anafilaksija, močna alergijska reakcija. Če se vam zdi, da se vaši simptomi slabšajo, nemudoma prenehajte s pitjem in obiščie zdravnika. 

  • Oteženo dihanje

Zaradi povečane ravni histamina nastopijo  težave z dihanjem ter zamašen nos oziroma smrkanje. Reakcija na histamin lahko povzroči vnetje mehkega tkiva, denimo pljuč in nosnih hodnikov, ki nato otečejo, kar vodi v zamašen nos in pritisk v sinusih. Simptomi, podobni prehladu – srbeče oči, praskanje v grlu in kihanje – spadajo med stranske učinke reakcije na histamin.« 

Če imate tudi sicer težave z dihanjem, denimo astmo, se zaradi ravni histamina v alkoholu (ki ga ne morete dobro predelati) simptomi lahko še okrepijo.

  • Driska in slabost

Če vas med pitjem alkohola pestijo bolečine v želodcu in slabost, jih nikar takoj ne pripišite pici. Zaradi alkohola lahko pride do porasti želodčne kisline, kar razdraži prebavni trakt. Če vaše telo alkohola ne more razgraditi, pa v prebavi pride do kaosa. Do driske pride, ker pitje alkohola vpliva na količino vode v vašem debelem črevesju. Če je tekočine v njem veliko, bo to prebavo pospešilo.

Nasvet: Driski se lahko izognete tudi tako, da kofeina ne uživate z alkoholom, jesti pa morate lahko prebavljivo in pusto hrano – ne tistih mastnih krompirčkov, po katerih se vam cedijo sline.

Preverite tudi: 

Sorodni članki

Alergija ali intoleranca?

Danes alergija na hrano ni skoraj nič nenavadnega. Kamorkoli se ozremo, smo obkroženi z različnimi alergeni. V zraku, zdravilih, kremah, hrani idr., pa vendar se vprašam...

Resnica o alergijah

O tem, koliko in katera hrana pravzaprav vpliva na pojav alergij ter koliko ljudi je v resnici alergičnih na določeno hrano ali ima alergijo na zunanje dražljaje.
None

Odsmrkajte alergijo

Menite, da vam kakovost življenja uničuje alergija? Enkrat za vselej pridite stvari do dna!
Najbolj brane vsebine

6 zdravilnih lastnosti kakija

Kaki je prava mala zakladnica hranilnih in zdravih sestavin. Poglejmo si, na kaj vse blagodejno vpliva. 
Več...

25 neverjetnih učinkov tibetanskih vaj na telo in duha

Ljudje iz različnih starostnih skupin, ki so vsaj en mesec izvajali tibetanske vaje, pričajo o presunljivih rezultatih. Poskusite z vajami tudi vi in doživite izboljšanje na nivoju telesne gibčnosti, zdravja, notranjega miru in življenjske energije.
Več...

Jesenski okusi: Polnjena in pečena jabolka

Ko boste preizkusili naslednji recept, boste oboževali jabolka. Sladica je primerna tudi za jesenske zabave ali le kot sladek prigrizek na deževen dan.
Več...

Če opazite naslednje znake, je z vašim črevesjem (verjetno) nekaj narobe

Z nezdravim črevesjem povezujemo nekatere znake, ki ste jih verjetno pripisali čemu drugemu. Preverite, ali jih imate.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri