9 stvari, ki jih dietetiki počnejo vsak dan za preprečevanje vnetij v telesu

16. 8. 2023
Deli
9 stvari, ki jih dietetiki počnejo vsak dan za preprečevanje vnetij v telesu (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako preprečiti vnetja v telesu? Preverite, s kakšnimi triki si pomagajo strokovnjaki.

Vnetni procesi v telesu so lahko precej običajen pojav, ki pa lahko prispeva k kroničnim boleznim in prezgodnjemu staranju. Zato je pomembno, da si prizadevamo, da je teh vnetij čim manj.

Na portalu livestrong.com so trije dietetiki razkrili, s katerimi navadami in triki zavirajo vnetne procese in ostajajo zdravo.

1. Skrb za ustno higieno

"Slabo zdravje zob in dlesni je povezano s kroničnimi boleznimi, kot so Alzheimerjeva bolezen, revmatoidni artritis, sladkorna bolezen in bolezni srca," pravi Leslie Langevin, prehranska strokovnjakinja, ki se največ ukvarja ravno z zaviranjem vnetnih procesov.

Po njenem mnenju je pomembno, da si redno umivamo zobe, nitkamo vsak dan ter omejimo uživanje sladkorja, ki sicer v prekomernih količinah negativno vpliva na zdravje zob in dlesni.

2. Dodajanje začimb v prehrano

S tem, ko svoji hrani dodamo začimbe, poskrbimo za bolj bogate okuse, obenem pa lahko pripomoremo tudi k zdravju.

"Številne začimbe vsebujejo močne spojine, ki lahko zavirajo vnetne procese in celo upočasnjujejo staranje. Do zdaj so se kot najbolj učinkovite izkazali kurkuma, ingver in cimet. Za protivnetno delovanje je dovolj že, če jedi dodamo četrt čajne žličke izbrane začimbe," pojasnjuje dietetičarka Susie Polgreen.

3. Pitje ingverjevega čaja

Kot že omenjeno, je lahko ingver izjemno učinkovit v preprečevanju vnetnih procesov. Če si ga ne želite dodajati v prehrano, si privoščite ingverjev čaj.

"Ingver je poleg divjih borovnic in zelišč eden mojih najljubših sredstev za preprečevanje vnetja," pravi Leslie Langevin in obenem dodaja, da je ingver učinkovit tudi pri lajšanju želodčnih težav.

4. Uživanje fermentirane hrane

Zagotovo ste že kdaj slišali, da se skrb za zdravje prične s skrbjo za črevesje. K zdravemu črevesju pa lahko pripomore tudi ustrezna prehrana.

"Vse več raziskav kaže, da je naše črevesje močno povezano z vnetnimi procesi po celotnem telesu. Ena od ključnih delov zdravega črevesja so probiotiki - koristne bakterije, ki jih najdemo v fermentiranih živilih, kot so jogurt, kislo zelje, kimči, tempeh, kombuča ali kefir, " pojasnjuje Susie Polgreen.

5. Uživanje prebiotikov

Poleg probiotikov so za zdravje črevesja (in posledično zaviranje vnetnih procesov) pomembni tudi prebiotiki, ki so kakor nekakšna "hrana za probiotike".

"Prebiotike dobite tako, da v svojo prehrano vključite živila, ki imajo veliko vlaknin, recimo sadje in zelenjava," svetuje prehranska strokovnjakinja Gina Rancourt.

6. Zadostna količina rib

V boju proti vnetjem so izjemno pomembne tudi omega-3 maščobne kisline. "Raziskave kažejo, da imajo omega-3 vlogo pri zmanjševanju citokinov - snovi, ki v telesu povzročajo vnetja," pojasnjuje Susie Polgreen.

Omega-3 se v največjih količinah nahajajo v mastnih ribah, kot so losos, tuna, skuša, sardele. V kolikor niste ljubitelji rib, strokovnjaki svetujejo jemanje omega-3 v obliki prehranskih dodatkov.

7. Hrana s fitonutrienti

"Fitonutrienti so aktivne spojine v živilih rastlinskega izvora, ki sadežem dajejo barvo. Zanje je dokazano tudi, da zmanjšujejo vnetja", pravi Leslie Langevin.

Poleg tega imajo fitonutrienti močne antioksidativne učinke in lahko celo upočasnjujejo staranje. Te posebne snovi se nahajajo v sadju in zelenjavi, zato je pomembno, da v svojo prehrano vključite najmanj 5 različnih kosov sadja in zelenjave na dan.

8. Tehnike za zmanjševanje stresa

Tudi stres lahko spodbuja vnetne procese v telesu, zato je pomembno, da se ga naučimo obvladovati.

"Hrana je pomembna za zdravje, vendar je pomembno tudi, da znamo obvladovati stres. Morda si lahko pomagamo z jogo, meditacijo ali hojo," svetuje Leslie Langevin.

9. Omejitev rafiniranih olj

"Rafinirana olja, kot so sončnično, repično, sojino, koruzno olje, vsebujejo velike količine večkrat nenasičenih maščobnih kislin omega-6," pravi Susie Polgreen.

Maščobe omega-6 so v zmernih količinah koristne za vaše telo, vendar nekatere raziskave kažejo, da lahko povzročijo vnetje, če jih uživate v prekomernih količinah.

"Sama najraje kuham z oljčnim ali avokadovim oljem in se tudi izogibam predelanim izdelkom, ki vsebujejo katero od rafiniranih olj," je še dodala strokovnjakinja.

V splošnem je za preprečevanje vnetij najbolje, da poskrbimo za uravnoteženo prehrano, ki vsebuje dovolj sadja in zelenjave, obenem pa ne smemo pozabiti za zadostno mero počitka in gibanja.

Vir: livestrong.com

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek