10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Bigoreksija - obsedenost z mišičastim telesom

Bigoreksija - obsedenost z mišičastim telesom (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
17. 10. 2013

Bigoreksija je motnja, ki je značilna predvsem za moške. Posameznik z bigoreksijo je obseden z mišičastim telesom in je za izgrajevanje ter ohranjanje mišične mase pripravljen podrediti vse.

Pretirano se posveča telesni vadbi, ogromno časa prebije v fitnes centrih in pred ogledalom, trenira brez počitka ter razvije zelo strog prehranjevalni sistem, zaradi česar pride do motenj hranjenja.

Zaradi takšnega urnika opušča tudi druga zanimanja, postaja manj družaben, ne opravlja službenih ali drugih obveznosti in zavoljo tega žrtvuje celo zdravje.

Ozadje bigoreksije

Moškost je navadno povezana z dobro grajenim, mišičastim telesom. Takšnemu idealu, ki ga vse bolj narekujejo tudi mediji, navadno podležejo moški, ki so manj samozavestni.

Nastanek motnje je torej odvisen predvsem od tega, kako posameznik vidi samega sebe in kako visoka je njegova samopodoba.

A ne glede na to, koliko truda je vloženega, koliko je odrekanja, s telesom niso nikoli zadovoljni.

Zdravljenje

Zdravljenje ni pomembno le zaradi same bigoreksije, zelo pogosto se namreč razvijejo tudi anksiozne motnje in depresija. Sicer pa je zdravljenje usmerjeno na preoblikovanje nerealnih predstav o svojem telesu ter na povečanje samozaupanja in samozavesti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri