Odličen tudi v boju z virusi: TAKO česen deluje po zaužitju

18. 1. 2024
Deli
Česen ima mnoge zdravilne učinke. (foto: Profimedia)
Profimedia

Mnogi česen imenujejo kar naravni antibiotik, saj je vsestransko uporaben tudi v boju proti različnim virusom in bakterijam. 

Prav tako je česen lahko v pomoč za krepitev imunskega sistema, preprečitev kašlja, pomaga pa tudi pri prehladu, gripi, vnetnim procesom v telesu in glivičnim okužbam.

Česen ima zdravilne učinke predvsem zaradi spojine alicin. Poleg tega vsebuje približno 200 antioksidativnih snovi, deluje protivnetno in blagodejno za zdravje na več nivojih.

Med koristmi, ki jih pripisujejo česnu, so prav gotovo tudi manjše tveganje za bolezni srca, uravnovešanje ravni sladkorja v krvi in po nekaterih podatkih celo zmanjša tveganje za raka.    

Ne spreglejte:

Kakšen učinek ima česen po zaužitju?  

Če glede česna nimate kakšnih posebnih reakcij, je na tedenski ravni priporočljivo zaužiti vsaj šest strokov česna. Kaj pa se v telesu sicer zgodi v telesu po zaužitju česna?

V prvi uri: česen se v želodcu prebavi in postane kakovostno hranilo za telo.

Štiri ure po jedi: pomaga uničiti morebitne škodljive bakterije in viruse.  

Šest ur po jedi: aktivira se proces izgorevanja maščob v telesu.

Po sedmih urah: na krvni obtok deluje antibakterijsko.  

V kakšni obliki ga je najbolje zaužiti?

Za čim večji izkoristek česnovih zdravilnih lastnosti, ga uživajte v surovi obliki, saj boste tako od njega pridobili največ koristi. Privoščite si vsaj kakšen strok na dan.

Pred zaužitjem ga zdrobite, da se ustvari encimska reakcija in proizvodnja zdravilne učinkovine, alicilina. V kolikor bi želeli česen toplotno obdelati, to storite zelo hitro, saj drugače izgubi del zdravilne namembnosti.

Če se česnu izogibate zaradi vonja, ga lahko zaužijete tudi v raznih pripravkih in pa tudi kot prehransko dopolnilo. Toda naj vonj ne bo razlog, ki bi vas odvrnil od te preproste, toda mogočne rastline, saj si lahko zoper neprijeten zadah, pomagate s tem, da po zaužitju prežvečite nekaj peteršiljevih listov ali kavnih zrn. 

Povzeto po: danas.rs

Preverite še:

Bonus video: Urša Milavec o notranjem miru in ravnovesju

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek