Kardiolog razkriva: »Ta živila je dobro imeti pri roki, saj so odlična za zdravje srca«

4. 4. 2024
Deli
Bolezni srca in ožilja so med najpogostejšimi vzroki za smrt v svetovnem merilu. (foto: Profimedia)
Profimedia

Bolezni srca in ožilja so med najpogostejšimi vzroki za smrt v svetovnem merilu. 

Pri razvoju tovrstnih bolezni, imata med drugim poglavitnejši vpliv posameznikov življenjski stil in prehrana.  

Za zdravje srca in ožilja lahko torej v prvi vrsti poskrbimo z ustrezno prehrano, znani poljski kardiolog, dr. Krzysztof J. Filipiak pa razkriva, katera živila ima vedno v svoje hladilniku, saj so za še posebej podporna za zdravje srca in katerih se izogiba.

Ne spreglejte:

Živila, ki jih je dobro vedno imeti pri roki      

Kardiolog poudarja, da mora biti sveža zelenjava na dnevnem jedilniku, če želite zmanjšati tveganje za srčne bolezni.  

»Trudim se, da imam v hladilniku vedno sveže paradižnike, kumare in papriko. Priznam pa, da velikokrat v lokalni trgovini kupim že pripravljene zelenjavne solate s kratkim rokom trajanja. Jeseni in pozimi pogosto nabavim sok kislega zelja, ki je prava vitaminska bomba,« pravi.

Pri sadju priporoča zmernost, saj pravi, da ima sadje manj ugoden glikemični indeks v primerjavi z zelenjavo. »Vse sadje podpira srce, a ne pozabite poseči po svežem in sezonskem. Sam večkrat posežem po grozdju, izven sezone pa rad kupujem tudi artičoke in zeleno,« dodaja.

Katerih živil se je bolje izogibati?

Dr. Filipiak odsvetuje izdelke kot so visoko predelana hrana in konzervirana živila, ki vsebujejo velike količine soli in sladkorja.

Četudi na videz ne delujejo škodljivo, lahko povzročijo tveganje za srčno-žilne in druge bolezni, če jih uživamo v velikih količinah. »Izogibam se tudi pakiranega sira. Najraje imam kozji sir in jogurt,« še dodaja.  

Nekaj priporočil, ki pripomorejo k zdravju srca

Prehrane, ki koristi srčno-žilnemu sistemu, se je mogoče poslužiti v petih glavnih korakih. Predvsem je prehrani potrebno dodati veliko zelenjave v vseh oblikah, ter malo sadja, ki naj bo predvsem sezonsko.  

Obroke tekom dneva uživajte v manjših porcijah in bolj pogosto. Omejite uporabo sladkih in zelo slanih izdelkov, prav tako tudi nezdravih maščob ter zelo mastno meso. Namesto slednjega si večkrat raje privoščite ribe.    

Izogibajte se pretiravanju z alkoholom in ga omejite le na kakšen kozarec rdečega vina ob obroku. Če pijete kavo, je črna kava boljša izbira kot kave z dodatkom mleka. Za zdravje srca si lahko privoščite tudi kakšen košček temne čokolade.

Pri prehrani je smiselno slediti reku, da je enostavnejše in manj predelano, bolj zdrava izbira. Prav tako pa je priporočljivo, da v svoj vsakdanjik vključite več telesne aktivnosti, zlasti po obrokih.     

Vir: mondo.rs

Preberite še:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek