Odlična novica za vse ljubitelje kave: Pitje kave zmanjšuje tveganje za razvoj TE nevarne bolezni

9. 8. 2023
Deli
Odlična novica za vse ljubitelje kave: Pitje kave zmanjšuje tveganje za razvoj TE nevarne bolezni (foto: Profimedia)
Profimedia

Marsikoga kava poživi in si brez tega priljubljenega napitka sploh ne predstavlja (začetka) dneva. 

Morda bodo kavo ljubitelji od sedaj naprej še bolj cenili, saj je nedavna raziskava pokazala, da lahko zmerno pitje kave dejansko zmanjša tveganje za razvoj sindroma razdražljivega črevesja.

Sindrom razdražljivega črevesja

Sindrom razdražljivega črevesja je pogosta bolezen, za katero so značilni krči v želodcu, napihnjenost, driska in zaprtje. Simptomi lahko pridejo in izginejo, ali pa trajajo več dni ali celo tednov. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi bila to vseživljenjska bolezen, ki pa jo je mogoče obvladati s spremembo prehrane in določenimi zdravili. 

Povezava med kavo in zmanjšanjem tveganja za sindrom razdražljivega črevesja

Raziskovalci z Univerze v Oxfordu so želeli ugotoviti, ali obstaja povezava med pitjem kave in razvojem sindroma razdražljivega črevesja, saj kava pri številnih ljudeh, ki že imajo to bolezen, pogosto sproži simptome. Raziskava je razkrila, da uživanje kave pri tem nima takšne vloge kot so sprva domnevali. 

Dokopali so se namreč do zanimivih ugotovitev, saj so ugotovili, da redno uživanje kave pomeni za ljubitelje kave manjše tveganje za razvoj sindroma razdražljivega črevesja kot za ljudi, ki se popolnoma vzdržijo uživanja kave. Izkazalo se je, da je bilo pri tistih, ki so zaužili štiri ali več skodelic instantne ali mlete kave na dan, tveganje za razvoj sindrom razdražljivega črevesja za 19 odstotkov manjše kot pri abstinentih.

Uživanje kave zmanjšuje tudi tveganje za razvoj sladkorne bolezni

Pitje kave pa ima očitno še nekaj koristi od zgoraj omenjene. Zanimivo je, da je druga raziskava pokazala, da redno uživanje kave zmanjšuje tudi tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Po raziskavah sodeč ima zmerno pitje kave lahko marsikateri pozitiven učinek na zdravje. Toda ugotovitev ne gre posploševati, saj nekaterim posameznikov kava pač ustreza, medtem, ko drugim sploh ne. Če spadate med navdušence nad kavo, pa si jo le privoščite kakšno skodelico. 

Vir: huffingtonpost.co.uk

Morda bi vas zanimalo tudi:

Je hrana na naših policah, sploh varna?

V epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek