ŽIVILA, ki sprožijo glavobol: izločite jih iz prehrane, če imate migrene

8. 10. 2023
Deli

Tisti, ki trpijo zaradi pogostih migren, vedo, kaj je to in kako hudo je lahko. To je vrsta nevrološke bolezni, za katero je značilen neverjetno močan glavobol. Pojavi se nenadoma in spremljajo ga slabost, bruhanje, bledica, potenje kože in oslabelost celega telesa.

Veliko ljudi trpi zaradi migrene, vendar pogosteje ženske. Ni mogoče z gotovostjo reči, kaj povzroča migrenski glavobol in zakaj se pojavi v določenem trenutku.  

Po drugi strani pa so znanstveniki ugotovili, da nekatera živila lahko prispevajo k pojavu glavobolov, poudarjajo pa tudi, da je telo vsakega posameznika drugačno in da se morate ob hudih in pogostih glavobolih posvetovati z zdravnikom. 

Alkohol

Bolniki z migreno poudarjajo, da je vsak, četudi malo večji vnos alkohola, povzročil napad glavobola. Največje število – 75 odstotkov – jih kot redni sprožilec navaja rdeče vino in penino. Alkohol v vseh primerih povzroča tudi dehidracijo, kar prispeva k pojavu glavobolov. 

Čokolada vsebuje tudi kofein in beta-feniletilamin, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzročita glavobol.
profimedia

Čokolada vsebuje tudi kofein in beta-feniletilamin, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzročita glavobol. dasdas dsa dsa

Čokolada

Čokolada vsebuje tudi kofein in beta-feniletilamin, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzročita glavobol. Posebno črna čokolada rada sproži migreno.

Kava

Čeprav zmeren odmerek kofeina v kavi pomaga celo pri zaustavitvi migrene, pa prevelika količina te pijače spodbuja hude glavobole. 

Umetna sladila

Vsebujejo aspartam, ki se uporablja kot nadomestek sladkorja v nekaterih živilih. Najdemo ga tudi v umetno sladkanih brezalkoholnih pijačah. 

Suhomesnati izdelki

Šunke, hrenovke, klobase in drugi suhomesnati izdelki vsebujejo nitrate, konzervanse, ki ohranjajo njihov okus in barvo. Težava je v tem, da v kri sproščajo dušikov oksid, ki širi krvne žile v možganih, ta proces pa je povezan s sprožanjem migrenskih napadov. 

Starani siri

Ta okusna živila vsebujejo tudi tiramin. Dlje kot se sir stara, več bo vseboval. 

Živila, polna natrijeve soli

Mononatrijev glutamat, sol glutaminske kisline, naravno obstaja v našem telesu. Težava je v tem, da ga proizvajalci hrane uporabljajo kot dodatek številnim živilom, na primer sojini omaki. Večino ljudi to ne moti, a ta konzervans bolnikom z migreno povzroča neznosne glavobole. 

Preveč soljena hrana

Preveč soli v hrani je sprožilec visokega krvnega tlaka, ki lahko povzroči migrene. Če gre še za predelane izdelke, v katerih je slanost poudarjena s konzervansi, je lahko glavobol še močnejši. 

Preveč soli v hrani je sprožilec visokega krvnega tlaka, ki lahko povzroči migrene.
profimedia

Preveč soli v hrani je sprožilec visokega krvnega tlaka, ki lahko povzroči migrene. dasdas dsa dsa

Vložena živila

Tiramin vsebujejo tudi kumarice, paprike in feferoni. In veliko ljudi, ki imajo težave z glavoboli, se nanj slabo odzove. Zanje je veliko boljša izbira sveža zelenjava. 

Zamrznjene jedi in pijače

Še posebej so škodljivi, če jih zaužijemo hitro po težji telesni aktivnosti (vadba ali delo) ali če jih zaužijemo, ko smo pregreti.

Ne pijte premrzlih pijač (voda, sokovi, pivo ...), pa tudi zelo mrzle hrane, kot je sladoled ali ohlajene sladice. 

Preberite še: 7 presenetljivih prednosti dnevnega jemanja magnezija