Kako morska voda vpliva na vašo kožo?

27. 6. 2023
Deli
2 / 2
profimedia

Dobra novica: MORSKA VODA LAHKO POMAGA PRI MNOGIH ZDRAVSTVENIH STANJIH

EKCEM

Ekcem se pokaže kot vnetje, suha koža, srbečica, rdečica ... 

Ena od raziskav iz leta 2016 je pokazala, da lahko morska voda pozitivno vpliva na kar nekaj stanj na koži, tudi na ekcem. Seveda mora biti čista. Njen blagodejni učinek prihaja iz hranljivih snovi, s katerimi je obogatena: magnezij, kalcij, kalij, selen, cink, krom, vanadij ...

Zato se lahko izboljšajo naslednji simptomi: vnetja, razpokana koža, otekanje, suha in srbeča koža, zmanjšanje debeline povrhnjice ...

Raziskava: https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/6520475/ 

ALERGIJSKE REAKCIJE

Raziskava je odkrila, da lahko morska voda pomaga lajšati alergijske reakcije na koži. Zmanjša namreč protitelesa imunoglobin E, ki povzročajo te reakcije. Upočasni ali "blokira tudi reakcijo nekaterih drugih snovi, ki povzročajo alergije.

Raziskava: https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/6520475/ 

LUSKAVICA

Za luskavico je značilna močna srbečica in "luske" na predelu kože, ki je vnet in rdeč. Že nekatera zdravljenja luskavice vključujejo namakanje v morski vodi, zato ne bo odveč, če na morju plavate nekoliko več kot običajno in poskrbite, da zmanjšate obseg ali se znebite luskavice (ne za vedno, saj gre za kronično bolezen). 

Čeprav še vedno ni jasno, zakaj morska voda lajša stanje pri luskavici, raziskovalci predvidevajo, da razpre žile, sprosti beta endorfine in enkefaline, ki pomagajo blokirati bolečino, pomaga odstraniti bakterije na površini kože ...

NARAVEN PILING ZA KOŽO

Morska voda lahko deluje kot piling za celo telo, saj odstranjuje mrtve celice z zgornje plasti kože, kar prepreči, da bi se nakopičile, kar privede do nastanka aken in ogrcev.

Vendar morate upoštevati, da morska voda ni primerna za vsak tip kože, zato prej preverite reakcijo na manjšem delu telesa.

Prisluhnite aktivni podkastu! 🎧

Je hrana na naših policah, sploh varna?

V epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije