10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Najpogostejša vprašanja o kontracepciji

Najpogostejša vprašanja o kontracepciji (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
7. 9. 2013 Vir: Lisa

Morda ne veste veliko, morda mislite, da vse veste, a nikoli ni odveč vedeti še kaj o kontracepciji. Ne pozabite, medicina ves čas napreduje, zato je dobro svojega ginekologa sem in tja kaj vprašati o stvareh, ki bi jih radi izvedeli.

Katero je najbolj varno kontracepcijsko sredstvo?

Odstotek varnosti se pri kontracepcijskih sredstvih giblje od 90 do 95 odstotkov. No, izbor zaščite pa je odvisen od veliko stvari – od starosti, splošnega zdravstvenega stanja, števila partnerjev, stabilnosti zveze in drugih.

Lahko kljub prekinjenem odnosu zanosimo?

Ali je napačno mnenje, da je prekinjen odnos najbolj varen način, de ne zanosimo?

Seveda, to je povsem zgrešeno mnenje. To je najmanj varen način kontracepcije, saj ga ne moremo nadzirati.

Neželeni učinki, ki spremljajo hormonsko kontracepcijo?

Kontracepcijske tablete so v zgodnejših letih uporabe vsebovale zelo velike odmerke estrogena in progesterona. Danes so v kontracepcijskih tabletah bistveno manjši odmerki hormonov. Novejše derivate odlikuje boljša prenosljivost.

Izračun plodnih dni

Ali lahko ženska z rednim menstrualnim ciklom kot kontracepcijsko sredstvo uporablja test za izračun plodnih dni in v kolikšnem odstotku ta način zagotavlja preprečitev nosečnosti?

Ali je v primeru nerednega menstrualnega cikla bolj primerna uporaba kontracepcijskih tabletk?

Če je interval med enim in drugim ciklom predolg oziroma prekratek, test za izračun plodnih dni ni primerno kontracepcijsko sredstvo. V tem primeru kontracepcijska tabletka ponuja učinkovito kontracepcijo, poleg tega pa terapevtsko uravnava tudi menstrualni cikel.

Boleč spolni odnos zaradi kontracepcijskih tablet

Je lahko zaradi kontracepcijskih tablet spolni odnos za žensko boleč?

Včasih lahko jemanje kontracepcijskih tablet povzroči izsušitev nožnice, zaradi česar so spolni odnosi boleči. V teh primerih lahko uporabljamo vaginalne ovule, kreme ali gele z vlažilnim učinkom. Dobre rezultate lahko dobimo tudi z izdelki na osnovi vitaminov A in E.

Je hormonska kontracepcija primerna za vsako žensko?

Ne. Hormonska kontracepcija ni primerna za vsako žensko. Kontraindikacije so:

  • preboleta globoka venska tromboza ali pljučna embolija,
  • obstoječa srčno-žilna bolezen,
  • močno povečana telesna teža,
  • kajenje,
  • zvišana raven holesterola,
  • nekatere vrste malignih bolezni (nekatere vrste raka).

Vaš ginekolog bo najbolje presodil, ali je hormonska kontracepcija primerna za vas.

Je sterilizacija dokončna oz. trajna oblika kontracepcije?

Za sterilizacijsko metodo se navadno odločijo ljudje, ki si želijo trajno kontracepcijo. Kot vsak kirurški poseg tudi ta pomeni tveganje. Ljudje, ki se odločijo za poseg sterilizacije, ne načrtujejo več potomstva.

V Sloveniji se po zakonu lahko za sterilizacijo odločijo ženske, starejše od 35 let, ne glede na število otrok. Možnost za uspešno poznejšo kirurško obnovitev plodnosti (refertilizacijo) je le približno 20-odstotna.

Kaj je bakreni maternični vložek?

To je plastičen vložek v obliki črke T, ovit z bakreno spiralo, ki ima na spodnjem koncu pritrjeno nitko. Ginekolog ga skozi nožnico in maternični vrat (cerviks) vstavi v maternico.

Kako deluje: prilagodi ali spremeni okolje v maternici, oslabi tako gibljivost kot plodnost semenčic in prepreči ugnezdenje oplojenega jajčeca v maternično sluznico.

Kako delujejo spermicidi?

Spermicidi so kreme, peneče tablete, želeji in nožnični kontracepcijski 'filmi'; vsi se vstavijo v nožnico, v glavnem pred spolnim odnosom, kot dodatni varnostni ukrep pa včasih tudi po njem.

Kreme ustvarijo kemično pregrado, ki semenčice ubije ali jih naredi nedejavne. Običajno se ne uporabljajo sami, temveč kot dodatek drugim načinom, npr. kondomu ali diafragmi. Učinkovitost: od 71- do 88-odstotna.

Za koga je najbolj primeren Intrauterini sistem?

Intrauterini sistem ali IUS s hormonom je posebno primerna kontracepcijska metoda za dve skupini žensk – za ženske, ki so rodile in v naslednjih nekaj letih ne želijo otrok, za ženske v tridesetih in štiridesetih letih, ki že imajo popolno družino in želijo zanesljivo, dolgotrajno kontracepcijsko zaščito, ki si jo lahko dajo vstaviti in potem za naslednjih pet let pozabijo nanjo.

V nasprotju s sterilizacijo je IUS povsem odpravljiv način kontracepcije. Ko se sistem odstrani, se plodnost takoj obnovi. IUS s hormonom je ena od najbolj zanesljivih metod kontracepcije.

Pogled v preteklost

Najstarejši zapisi o uporabi kontracepcije so stari približno 4000 let, saj je leta 1850 pr. n. št. nastal zapis o uporabi mešanice krokodiljega blata in kislega testa, ki naj bi delovala spermicidno, torej onemogočala gibanje spermijev.

Znane so tudi mešanice iz medu, drevesne smole in akacijevega lubja ali kislega sadja, oreškov, medu in olja. V tako mešanico naj bi ženske namočile volno in jo vstavile v nožnico.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri