10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Nasveti strokovnjakov: Kako se spopasti s stresom?

Nasveti strokovnjakov: Kako se spopasti s stresom?  (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
1. 8. 2013

Priznani slovenski strokovnjaki s področja medicine in psihologije ter strokovnjaki klinike Mayo svetujejo, kako se spopasti s stresom.

Dr. John Eisenach:

Ponotranjite dobre navade

Dr. John Eisenach"Ko je človek dlje časa izpostavljen stresnim dejavnikom, postane zelo občutljiv in razdražljiv, tveganje za razvoj bolezni srca in žilja se poveča.

Najslabše, kar posameznik lahko naredi, je, da samo sedi in se prepušča stresni situaciji. S stresom se moramo nam­reč aktivno spopasti z vsemi mogočimi sredstvi.

Svetujem, da se stresa lotite na nasled­nji način. Zvečer pojejte lahek zdrav obrok in pojdite zgodaj spat. Tako se boste zjutraj zbudili spočiti in pripravljeni na nove izzive.

Če boste šli zgodaj spat, boste zjutraj brez težav zgodaj vstali in imeli čas za nekaj telesne aktivnosti. Ko boste ponotran­jili dobre spalne navade in redno telesno aktivnost, poskrbite samo še za ustrezno prehrano, ne pijte alkohola (dovoljen je le kozarec vina ob kosilu) in ne kadite.

In čeprav s temi ukrepi ne boste popolnoma odstranili stresnih dejavnikov iz svojega življenja, se boste z njimi veliko lažje soočali," dr. John Eisenach s klinike Mayo.

Dr. Alojz Ihan:

Fizična aktivnost ni dovolj

Dr. Alojz Ihan"Študije kažejo, da je bilo naivno misliti, da lahko določeno količino stresa nevtraliziramo z določeno količino fizične aktivnosti. Treba je začeti razmišljati o vzroku.

Če je nekdo zelo izpostavljen stresu na delovnem mestu ali v zasebnem življenju, mu ne svetujemo, da ta stres 'obdrži' in si naloži še fizično aktivnost, saj je to za posameznika obremenjujoče.

S še tako veliko fizično aktivnostjo ne bomo razrešili stresa, ki nas bo čez nekaj let privedel do kroničnih bolezni.

S sistemom @life lahko prek posebnih testov ugotovite, kakšna je vaša zdrav­stvena rezerva (kakšne so vaše fiziološke, telesne in psihosocialne zmogljivosti) in kako jo lahko povečate."

Dr. Matjaž Mulej:

Redna rekreacija – družbena odgovornost

Dr. Matjaž Mulej"Med zdravimi življenjskimi navadami pomembno mesto zavzema redna rekreacija kot oblika družbene odgovornosti. Rekreacija poživlja telo. Kdor gre na športno igrišče, je po tem, ko se vrne, manj utrujen kot prej. Vsaj psihično, če ne tudi telesno.

Z redno rekreacijo človek tudi skrbi za ohranjanje kondicije, to pa je predpogoj za zdravje.

Raziskave kažejo, da rekreativni športniki manj pogosto odhajajo na zdravljenje, če pa že, veliko hitreje okrevajo."

Dr. Donald Hensrud:

Stres in prehrana

Dr. Donald Hensrud"Ko ste pod stresom, običajno več jeste. Hrana vam predstavlja udobje. Jeste, ko ste v različnih čustvenih stanjih, ko ste žalostni ali ko ste veseli. In to lahko postane problem.

Prenajedanje povzroča različne težave, kot so debelost, visok krvni pritisk ... Potem ste še bolj pod stresom in še več jeste. In ta začarani krog med stresom, zdravjem in hrano je treba prekiniti.

Hrana ima tudi svoj pozitivni vidik, na katerega se je treba osredotočiti.

Rešitev je v tem, da vsakdanji prehrani posvetimo več pozornosti, da zaužijemo čim manj vnaprej pripravljene hrane in čim več lokalno pridelane, da ponudimo več informacij o tem, kaj jesti, in predvsem, da spremenimo vedenje in ponotranjimo nove zdrave življenjske navade." Dr. Donald Hensrud s klinike Mayo

Preberite tudi: Vse, kar morate vedeti o stresu

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri