Dilema, ki muči mnoge: Ali je treba riž pred kuhanjem res vedno oprati?

25. 6. 2023
Deli
Dilema, ki muči mnoge: Ali je treba riž pred kuhanjem res vedno oprati? (foto: Profimedia)
Profimedia

Riž je osnovno živilo za več kot polovico svetovnega prebivalstva. Je tudi ena najbolj vsestranskih sestavin in glavna številnih ikoničnih jedi z vsega sveta, od turške dolme (polnjeni trtni listi), španske paelle, italijanske rižote do riževega pudinga, kot ga pripravljajo v Veliki Britaniji. 

Toda naslednje vprašanje se postavlja vedno znova: ali moramo riž pred kuhanjem res oprati? 

Kulinarični strokovnjaki pravijo, da je pranje pomembno, če ne želimo, da se riž med kuhanjem zlepi. Pri jedeh, kot so rižote, kjer pravzaprav želimo doseči kremasto teksturo, pa se pranju izognimo. 

Ali res obstajajo dokazi, da je po pranju riž manj lepljiv? 

Profimedia

Nedavna študija je primerjala učinek pranja na lepljivost in trdoto treh različnih vrst riža. Testirali so tri načine priprave: riža pred kuhanjem niso oprali, nato so ga v vodi oprali trikrat oz. desetkrat. 

Rezultat: študija je pokazala, da pranje ne vpliva na lepljivost ali trdoto riža. 

Kot so ugotovili raziskovalci, lepljivost ni posledica površinskega škroba (amiloze), temveč škroba, ki mu pravimo amilopektin, ki se izloča med postopkom kuhanja. Količina zadnjega pa je odvisna od vrste riža.

Ključna je torej sorta riža – in ne pranje.  

No, morda boste želeli riž kljub temu oprati - a zaradi povsem drugih razlogov

Nekoč so riž prali, da bi ga očistili prahu, žuželk in majhnih kamenčkov. To je morda še vedno pomembno v nekaterih regijah sveta. 

V zadnjem času pa je temeljito pranje riža pomembno predvsem zato, da se znebimo mikroplastike, ki se vse pogosteje uporablja v verigi preskrbe s hrano. Raziskava je pokazala, da se s pranjem odstrani do 20 % plastike. Raziskava je tudi pokazala, da je plastike v instant rižu štirikrat več kot v surovem.  

Znano je tudi, da riž vsebuje razmeroma visoke ravni arzena. Izkazalo se je, da pranje odstrani približno 90 % biološko dostopnega arzena – vendar izpere tudi veliko drugih, za naše zdravje pomembnih hranil, kot sta železo in cink. Raven arzena v rižu se sicer razlikuje glede na kraj pridelave, sorte riža in načine kuhanja.

Raziskava: Washing rice before cooking has no large effect on the texture of cooked rice

Preverite tudi: Zato vode, v kateri ste oprali ali kuhali riž, ne zlivajte v odtok!

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek