10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Pravilna obutev

Pravilna obutev (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
15. 4. 2009

Že zaradi dobrega občutka, ki mora spremljati nošenje obutve, si večina zna izbrati pravilno obutev, vprašanje je le, ali tudi dovolj kakovostno. Kar zadeva anatomsko oblikovanje, večina proizvajalcev to že dobro obvlada, vprašljivi pa so materiali.

Naravni materiali so dražji, vendar noga v njih »diha«, tudi pri dolgotrajnejšem nošenju se ne znoji tako kot v cenenih umetnih materialih.

Usnje je še vedno standard, ki nekaj jamči. Večje težave so pri tistih odraslih (in kar zrelih) ženskah, ki za svoje zdravje škodljivo izbirajo večinoma čevlje z visoko ali celo zelo visoko peto, kar je antianatomski napad na zdravje celih nog, kolkov in hrbtenice, pa morda še kakšnega dela telesa.

Pri vztrajnem nošenju takih čevljev se namreč sčasoma mišice meč skrčijo, posledično se nezdravo upogne hrbtenica, pojavljati se lahko začnejo bolečine v stopalih, kolkih, včasih celo v spodnjem predelu trebuha… A ženska, kljub težavam, ponavadi še kar vztraja. Dokler gre, plačuje davek trendom in svojemu občutku, da je v takih čevljih gospodarica sveta in je deležna (zavistnega) občudovanja drugih žensk, predvsem pa moških. Škoda.

Strokovnjaki ugotavljajo … in priporočajo

Preozka ali preširoka obutev povzroči otrokom začetno škodo, lahko pa tudi težko popravljivo. To kažejo različne deformacije stopal, ki jih ugotavljajo zdravniki pri sistematskih pregledih. Mladostniki naj ne bi oblikovali svojih nog zgolj v eni vrsti obutve, torej supergah, ampak naj bi se navadili tudi na kakšen pravi čevelj.

Vsak odrasel bi moral imeti vsaj dva do tri pare obutve za dnevno nošenje za vsak letni čas, katere naj bi nosil izmenično. Ne čakajte, da čevelj »razpade« na vaših nogah in se popolnoma pošvedra. Tak čevelj izgubi funkcijo, pravzaprav je že lahko vzrok različnih okvar.

Zaradi higiene in zdravja je primerno že otroke navaditi, da notranjost čevlja zavarujemo z vložki, ki jih je treba pogosto menjavati. Vložki za čevlje vpijajo pot in preprečujejo razvoj bakterij in glivic, ki lahko postanejo zelo neprijeten »sopotnik« najprej naših čevljev, potlej pa tudi naših stopal. V toplejših obdobjih razbremenimo noge v lažji obutvi, ki prepušča zrak.

Kadar zaradi kakršnihkoli težav ortoped priporoči pravo ortopedsko obutev, ki je izdelana po meri, upoštevajte njegov nasvet. Navsezadnje nas morajo noge nositi prav vse življenje.

foto: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri