spine

Visok krvni tlak je lahko posledica mišične napetosti. Znanstveniki so odkrili mehanizem, s katerim zatilno mišičje uravnava žilni tonus.

V sedečem položaju so mišice bolj napete kot v ležečem položaju. Zlasti napetost v predelu zatilja lahko povzroči povišanje krvnega tlaka. Obratno pa krvni pritisk lahko pade po kiropraktični obdelavi tega predela. Kaj natančno se medtem dogaja v telesu, je bilo doslej neznano.

Nedavno se je skupina angleških, japonskih in madžarskih raziskovalcev na leedski univerzi temu pojavu podrobno posvetila. V laboratorijskih poskusih so na podganah in miših proučevali podaljšano hrbtenjačo – predel, ki povezuje možgane in hrbtenjačo in ki je neposredno povezan z mišičjem zatilja.

Raziskovalci so pri tem odkrili, da se impulzi iz podaljšane hrbtenjače prenašajo naprej v predel možganov, imenovan nucleus tractus solitarii (NTS), ki uravnava dihanje, krvni tlak in srčni utrip. Obremenitev zatilnih mišic je v stoječem položaju povsem drugačna kot v ležečem položaju, zato lahko zatilno mišičje, podobno kot ravnotežni organ v notranjem ušesu, možganom posreduje informacije o položaju telesa.

Služi jim kot nekakšna vodna tehtnica. Ko se spremeni drža telesa, NTS ustrezno prilagodi krvni tlak in ga tako obdrži v ravnovesju.

Če zatilno mišičje pošilja nenavadne signale, na primer zaradi zakrčenosti, lahko to neposredno učinkuje na krvni tlak. Po mnenju znanstvenikov bi bilo tako morda možno pojasniti številne težave, od deformacij telesne drže do nihajnih poškodb vratne hrbtenice.

Vir: Geo

Sorodni članki
None

Hipertenija: zdravite jo

Nove zdravstvene smernice o visokem krvnem tlaku so milijone moških v razvitih predelih sveta treščile v hipertenzivni pekel.

Pomoč proti napetosti v zatilju

Poznate ta občutek? Po dolgotrajni vožnji z avtom se komaj še lahko premikate, tako vas bolijo zatilje in ramena. Ali pa imate zjutraj, ko se zbudite, občutek, da boste ob...
None

Najučinkovitejši prijemi v boju proti glavobolu

Ena izmed teorij pravi, da glavobol nastane zaradi razširitve krvnih žilic v možganih, preobremenitve živčnih celic ali napetih vratnih mišic.
Najbolj brane vsebine

TEH 5 stvari vsak dan naredijo najsrečnejši ljudje na svetu (presenetilo vas bo!)

Bi rekli, da ste v življenju srečni? Morda spremenite mišljenje ob besedah avtorjev, ki o sreči pravijo takole …
Več...

10 učinkovitih načinov, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Ne boste se je znebili samo s prehrano ali samo z vadbo. Potrebujete kombinacijo vseh pomembnih dejavnikov.
Več...

Za sladkosnede: Zdrava čokoladna torta (brez moke, masla in dodanega sladkorja)

Je čokoladna torta sploh lahko zdrava? Je, če jo naredite po naslednjem receptu.
Več...

8 težav posameznikov, ki jih vedno zebe (Se prepoznate?)

Saj veste, o kom govorimo? O tistih, ki nase vedno dajo vsaj eno dodatno plast in imajo pri roki pulover tudi na najbolj sončen dan. S takšnimi težavami se spopadajo.
Več...

To se zgodi, če 2 tedna vsak dan izvajate vojaške poskoke (rezultatu se ne boste mogli načuditi)

Če bi si vsak dan vzeli čas za nekaj vojaških poskokov, bi izkusili ...
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri