To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

S cikorijo nad bolezni

S cikorijo nad bolezni (foto: Profimedia) Profimedia
28. 3. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Korenina cikorije, nekoč uveljavljeni nadomestek za kavo, je zaradi topnih vlaknin, vitaminov in hranljivih snovi, ki jih vsebuje, celo zmožna preprečiti raka na debelem črevesju in želodcu.

Korenina cikorije ima kar precej neverjetnih preverjenih pozitivnih zdravilnih učinkov pri zdravljenju številnih zdravstvenih težav in bolezni. Seveda zahvaljujoč naravnim sestavinam, ki so le v tej rastlini. Čeprav spada med plevel, cikorija ali navadni potrošnik zavzema posebno mesto v ljudski medicini. Znana je po izjemni modri barvi cvetov in je del travnikov. Vsak njen del je zdravilen, še posebej pa korenina. Čeprav spada med plevel, cikorija ali navadni potrošnik zavzema posebno mesto v ljudski medicini. Znana je po izjemni modri barvi cvetov in je del travnikov. Vsak njen del je zdravilen, še posebej pa korenina.

Zmleta korenina cikorije se lahko uporabi kot primerno nadomestilo za kavo, kar je tudi njena najbolj poznana uporaba še od davnih časov, seveda pa obstaja še mnogo drugih koristnih uporab te rastline.

Ljudska medicina jo šteje za univerzalno zdravilo. Pa si poglejmo zdravstvene prednosti cikorije in njene korenine.

Spodbuja prebavni sistem

Najbolj poznana zdravilna korist cikorije je njen pozitivni učinek na prebavni sistem. Bogata je z inulinom, vlaknino, ki neguje črevesno floro in pomaga v razgradnji maščob ter rednem odvajanju blata. Prav tako cikorija omogoča, da se hrana čim bolje absorbira v telesu, s čimer zmanjšuje možnost pojavljanja želodčnih težav, oksidacije in druga nelagodja, ki jih težavna želodčna prebava povzroča.

Antioksidantne lastnosti

Cikorijina korenina je bogata s polifenoli, ki so močni antioksidanti. Uporaba korenine je zmožna povečati te elemente v krvnem obtoku. To zagotavlja zaščito številnih telesnih funkcij, kot so sistem srca in odpornost, spotoma pa odplakne toksine in druge škodljive elemente iz telesa. Cikorija ima protigljivične in antimikrobne lastnosti, ki pomagajo v boju proti škodljivim bakterijam.

Razstruplja jetra in ledvice

Znanstvene raziskave so dokazale, da je cikorijina korenina zaradi svojih sposobnosti sprostitve strupov uporabna za jetra in ledvice . Spodbuja te vitalne organe, da izločajo žolč in proizvajajo urin. Znano je, da je cikorija uspešna pri zdravljenju zlatenice. Zaradi vseh teh lastnosti je uporabna tudi pri zdravljenju žolčnih kamnov.

Zmanjšuje vnetje in bolečino pri artritisu

Ena od glavnih zdravstvenih uporabnih vrednot cikorije so njene protivnetne lastnosti. Potrjena je njena učinkovitost pri zmanjšanju bolečine pri artritisu, osteoartritisu in revmi. Cikorija lahko vpliva, da bolečine v mišicah in sklepih popustijo. Vsebnost polifenolov v tej rastlini deluje tako, da povrnejo ravnovesje krvnih celic in se dobro bojujejo proti vnetju. Cikorija vsebuje močne protivnetne sestavine, kar ji lahko pripišemo v prid, saj številne zdravstvene težave povzročajo ravno vnetja.

Spodbuja hujšanje

Poleg inulina korenina cikorije vsebuje tudi oligofruktozo. Obe sestavini spodbujata izgubo teže s pomočjo zmanjšanja teka. Inulin namreč ustvarja občutek sitosti tako, da vnos kalorij drži na ustrezni ravni. Ne dviguje ravni sladkorja v krvi in s tem ne povečuje možnost za diabetes. Oligofruktoza spodbuja ravnovesje mikroorganizmov v črevesju. Ugotovili so tudi, da je korenina cikorije primerna zamenjava za sladkor, ker ima sladek okus, ne povzroča povišanja ravni glukoze v krvi.

Blaži zaprtje

Ko je prebavni sistem v dobrem stanju, so možnosti za zaprtje zmanjšanje. Zaradi topnih vlaknin, vitaminov in hranljivih snovi, ki jih cikorija vsebuje, pomaga debelemu črevesju, vzdržuje funkcije in proizvodnjo želodčnih sokov črevesja. Zmanjšanje težave z zaprtjem, hkrati pa zmanjšuje tveganje in nevarnost bolezni prebavil, vključno z rakom na debelem črevesu in želodcu.

Povečuje odpornost

Ena od zdravstvenih prednosti cikorije je njeno večkratno pozitivno delovanje, ki ga ima na odpornost in njegovo povečanje. Ima antibakterijske, protigljivične, antioksidativne in probiotične lastnosti, ki pomagajo pri osvobajanju škodljivih stranskih proizvodov. Cikorijina korenina krepi odpornost, telo pa je tako sposobno, da se ubrani pred smrtno nevarno boleznijo. Raziskave so pokazale, da ima ta rastlina tudi protitumorske lastnosti, ki lahko upočasnijo rast nekaterih vrst raka.

Zmanjšuje tveganje za diabetes

Cikorija vsebuje protein adiponektin, ki je uporaben v preventivi proti sladkorni bolezni, tako da ureja raven glukoze v krvi. Spodbuja razgradnjo maščobnih kislin, kar vodi do rednega odvajanja. Uporaba cikorijine korenine je naravna metoda za nadzor in se pogosto uvaja kot morebitno zdravljenje ob standardni terapiji.

Bori se proti boleznim srca

Inulin, ki je v korenini, spodbuja dobro zdravje prebavil, pomaga tudi v boju proti bolezni srca.Topilne vlaknine, ki so v korenini, lahko znižajo krvni tlak, če ga povzroča visoki LDL-holesterol. Razen tega je korenina te rastline polna možnih antioksidantov, ki so zdravi za srce. Ti delujejo na izboljšanje ravnovesja plazme in krvi v telesu, tako da zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri