To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Z antioksidanti v boj proti kroničnim boleznim

15. 1. 2008

Antioksidanti so snovi, ki ščitijo človeško telo pred oksidativnimi poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Prosti radikali namreč pospešujejo nastanek kroničnih bolezni, kot prezgodnje staranje, aterosklerozo, artritis, obolenje srca in ožilja in najhujše, nastanek različnih oblik raka.

Kako se torej spopasti s prostimi radikali? Odgovor je preprost, s skodelico čaja. Pravi čaj proizvajalci pridobivajo večinsko v južni in jugovzhodni Aziji (v Indiji, na Šrilanki, v Vietnamu, Indoneziji in na Kitajskem), v nekaterih afriških državah ob Indijskem oceanu, pa tudi v Iranu, Gruziji in Turčiji. Ti čaji se med seboj precej razlikujejo po okusu in aromi, pa tudi, čeprav precej manj, po vsebnosti flavonoidov. Največ raziskav v zvezi z antioksidacijskimi lastnostmi čaja je bilo narejenih z indijskimi in šrilanškimi čaji, ki so na trgu tudi najbolj razširjeni. Poznamo tri vrste čaja: zeleni (nefermentirani) čaj, črni (fermentirani), ki je najbolj razširjena oblika, in oolong čaj (le delno fermentirani). Čeprav te tri vrste čaja vsebujejo različne količine flavonoidov in tudi različne flavonoidne snovi, saj se te med fermentacijo spreminjajo, pa so vsi dobri viri učinkovitih antioksidantov.

Rezultati rednega uživanja čaja

Vse več je dokazov, da flavonoidi v čaju (pa tudi rdečem vinu) zmanjšujejo tveganje za obolenja srca in ožilja. Zmanjšanje tveganja še pokaže že pri rednem pitju več kot skodelice pravega čaja na dan. Ravonoidi preprečujejo oksidacijo LDL-holesterola, zmanjšujejo zlepljanje krvnih ploščic in ishemične poškodbe srca. Verjetno imajo podoben učinek tudi flavonoidi v jabolkih in čebuli, vendar za zdaj ni ustreznih študij, ki bi to potrjevale. Pravi čaj namreč vsebuje znatno količino flavonoidov. V skodelici pravega čaja (2 dl) jih je približno 140 mg. Poskusi v laboratorijih ("in vitro") so pokazali, da ima čaj večjo sposobnost antioksidacije kot vitamin C. Poleg flavonoidov vsebuje čaj še kofein in kofeinu podobne snovi, beljakovine, proste aminokisline, polisaharide, prehranske vlaknine (netopne in pektin), klorofil in druga barvila, nekatere vitamine, rudninske snovi, encime in aromatične snovi. Velika antioksidativna moč je verjetno tudi posledica sinergističnega delovanja vseh teh sestavin (sinergistično delovanje pomeni, da različne snovi skupaj dajo večji učinek, kot vsaka snov posebej).

Način priprave

Čaj pripravljamo tako, da posušene brste in lističe prelijemo z vročo vodo tik pred vrenjem (zapriseženi pivci čaja ne bodo nikoli zavreli) in počakamo nekaj minut, da se sestavine čajnih lističev izlužijo. Od časa namakanja lističev sta odvisni aroma in moč pripravIjenega čaja, pa tudi vsebnost izluženih sestavin. Flavonoidi se izlužijo hitro. Ugotovili so, da se jih večina izluži že v dveh minutah - v primerjavi s kofeinom, ki se ga v prvih minutah izluži približno 40 mg na skodelico, v 5 minutah 60 mg in po več kot petih minutah 100 mg (močan čaj). Učinkovito antioksidativno delovanje dosežemo tudi s pitjem šibkega čaja, ki vsebuje malo kofeina. Dodatki čaju (limona, mleko) ne zmanjšujejo antioksidativnih sposobnosti. Še več, ugotovili so, da čaj povečuje antioksidativno sposobnost vitamina C.

Aljoša Krošlin Grlj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri