10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zakaj je hoja tako zdrava?

Zakaj je hoja tako zdrava? (foto: revija lisa) revija lisa
16. 6. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Redno si poiščite čas za odmor za telo in dušo, saj boste tako pripomogli, da boste živeli bolj zdravo, uravnoteženo in verjetno tudi veliko dlje.

Zdravniki v zadnjem času večkrat predpišejo gibanje kot zdravila. In to z uspehom!

Pa poglejmo, zakaj je hoja tako zdrava ...

Sprehajanje deluje preventivno in zdravilno

Pol urice dnevno zadošča za preventivo pred sladkorno boleznijo ...

30 minut zavestnega gibanja dnevno po mnenju strokovnjakov pozitivno vpliva na hormone, presnovo, mišice, imunski in živčni sistem.

Poleg tega se lahko znebite odvečne telesne teže in pa tudi z načinom življenja pogojene sladkorne bolezni. Priti tipu 2 se znižata tako občutljivost za inzulin kot tudi izločanje tega hormona. Mišične in jetrne celice v tem primeru absorbirajo manj sladkorja iz krvi. Kombinacija 1.200 do 1.800 kalorij dnevno, vključno s 175 minutami gibanja tedensko, naj bi pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 tako zelo izboljšala stanje, da se lahko odpovejo zdravilom. Seveda le ob soglasju in po pogovoru z zdravnikom.

Lahko se izognete težavam s srcem in ožiljem

Že dodatnih 3000 korakov na dan zmanjša stopnjo holesterola v krvi in s tem tudi tveganje za poapnenje žil, ki je eden od glavnih vzrokov za srčni infarkt. Srce, ki je vajeno hoje, bije počasneje, zniža se krvni tlak, spodbudi se novo tvorjenje žil, okrepi se srčna mišica. Študije tudi dokazujejo, da je optimalnih 10.000 korakov na dan.

Manj bolečin in boljša gibljivost

Hrbtenica in sklepi bodo v boljši kondiciji korak za korakom.

Vsakič, ko postavimo eno nogo pred drugo, negujemo svoj hrbet, medvretenčne ploščice in sklepe. Redno gibanje spodbuja tvorjenje sklepne tekočine, ki poskrbi, da je hrustanec oskrbljen z dovolj hranilnimi snovmi. Zlasti če že imate poškodbe, se s hojo zajezijo vnetja in posledice, kot je na primer revmatizem, ki onemogoča gibanje. Z mišicami in hitrejšo presnovo poskrbite, da okoli hrustanca ostane dovolj maščobnih blazinic, ki razbremenijo sklep. Natrenirano telo tudi 'stoji' bolj zravnano in tudi bolje se ga zavedamo. Zavestno tecite ali hodite vzravnano.

Aktivna meditacija med hojo: pot do cilja

Tek razgrajuje notranjo napetost in odpravlja bolečine ...

V naravi mirno izkoristite čas za ureditev svojih misli. Začutite tudi, kaj se dogaja z vašim telesom. Kako vstopa zrak in kako izstopa. Kaj slišite in čutite? Na dolgi rok boste znali tako odpraviti depresivna stanja, strahove in izgorelost. Na srednji rok boste znali čutiti dobro razpoloženje, saj bo telo izločalo več hormona sreče – serotonina.

Več korakov boste naredili, bolj si boste napolnili akumulatorje in želeli si boste biti vse bolj aktivni. Hkrati bo vaše telo izločalo snovi, ki bodo blažile bolečine. Pacienti z migrenami običajno po nekaj tednih redne 30-minutne hoje sploh več ne potrebujejo tablet.

... in otežuje pojav rakavih obolenj

Gibanje na zdravniški recept prinaša uspehe celo pri pacientih s tumorji in dokazano zmanjšuje možnost ponovnega izbruha bolezni. Ne pozabite: aktivnost velja za najpomembnejše preventivno sredstvo, posebej pri pacientih z rakom debelega črevesja, prsi in prostate. Zatorej, superge na noge in gremo!

Sedenje povzroča bolezni

Kdor sedi dlje, umre prej

To je sicer precej posplošeno, je pa neka ameriška študija dokazala, da je, kdor dnevno sedi dlje kot šest ur, v nasprotju s tistimi, ki sedijo dnevno manj kot tri ure, podvržen za 40 odstotkov povišanemu tveganju, da umre v naslednjih 15 letih.

Posledice

Dolgotrajno sedenje vpliva na mišično maso in stabilnost hrbta. Zaradi pomanjkanja gibanja se poviša krvni tlak in zavre presnova, veliko sedenja pa tudi negativno vpliva na srčni in žilni sistem, povzroča preveliko telesno težo, visok holesterol, poapnenje arterij in diabetes. Zato med sedenjem večkrat vstanite in se sprehodite.

Značke: hoja zdravje

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri