10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zimske začimbe, ki pogrejejo od znotraj

Kava ali vroča čokolada bo s ščepcem začimb za medenjake še slajša. (foto: fotolia,) fotolia,
10. 1. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Ne le v božičnem času – pozimi še nekaj časa diši po cimetu, klinčkih, vanilji in drugih orientalskih dišavah, ki nam tako dobro denejo.

Dnevi se sicer počasi že daljšajo, a zunaj se še vedno hitro stemni, mrzlo je in v teh trenutkih se najraje zavijemo v toplo odejo in ostanemo doma, na toplem.

Blagodejni učinek

Če vas hitro in rado zebe, se lahko pogrejete denimo z ingverjem, kardamomom, pimentom in čilijem. Vse te začimbe namreč precej hitro ogrejejo telo. Mirno lahko nekoliko močneje začinite jedi ali pa kavo, čaj oziroma vročo čokolado popestrite s cimetom, čilijem in ingverjem.

Nobenih grehov

Nič ne skrbite, če ste za praznike pojedli preveč piškotov in drugega peciva. Božične začimbe imajo namreč tudi zdravilne učinke. Že stari Egipčani so jih pred 5000 leti uporabljali za zdravljenje tegob, danes pa številne študije dokazujejo njihovo učinkovitost. Cimet denimo telo oskrbi s snovmi, ki krepijo imunski sistem, blažijo bolečine v želodcu in druge težave.

Pravo razkošje

Nič čudnega, da so bile začimbe nekoč cenjeno blago. Veljale so za znak bogastva, v srednjeveški Evropi pa so dosegale enormne cene. V dolgih stoletjih se je razvila trgovina po starodavnih poteh karavan.

Fina mešanica

Tako kot večino začimb so tudi kardamom v Evropo prinesli arabski trgovci. Še danes je del arabskega rituala pitja kave – tik pred serviranjem ji dodajo nekaj kapsul te začimbe. Arome se tako povežejo v edinstveno mešanico.

Žlahtni vonj

Začimbe so zelo cenjene tudi v kozmetiki. Vanilja zato, ker diši tako pomirjujoče, cimet pa poživlja. Nebesa na zemlji pa je ajurvedska masaža z začimbami: najprej jih popražijo, zmeljejo, pomešajo z oljem in segrejejo. Potem pa je treba samo še zapreti oči in uživati!

Moč zelišč
Klinčki

klinčki

vsebujejo antibakterijske, blažilne eugenole. Poleg tega blago pospešujejo prebavo.

Vanilija

vanilija

tolaži dušo. Pravijo tudi, da ščiti naše celice in našo dedno zasnovo.

Kardamom

kardamom

pomaga pri razdraženem želodcu, žvečenje pa odpravlja zadah po česnu.

Zvezdasti janež

zvezdasti janež

prinaša občutek varnosti in sanjave občutke ter ustavlja gripozne viruse.

Cimet

cimet

stabilizira psiho in delovanje črevesja. Predvsem pa poskrbi za novo energijo.

Piment

piment

ogreje in blaži živčnost in napetost. Piment v olju pomaga proti nategnjenim mišicam.

Šarkelj s čokoladnimi zvezdicami

šarkelj

Penasto zmešajte 250 g masla, 250 g sladkorja in 1 zavitek vaniljevega sladkorja. Dodajte 6 jajc. Posebej zmešajte 1 žličko klinčkov, 1 ščepec muškata, 1,5 žličke cimeta, 1,5 zavitka praška za čokoladni puding, 150 g nastrgane čokolade, 450 g moke in 6 žličk pecilnega praška.

Mešanico primešajte kremni zmesi. Po potrebi dodajte še malce mleka.

Testo stresite v namaščen model za šarklje ali pa v 6 manjših modelčkov. Približno 40 minut pecite v pečici, segreti na 175 stopinj. Povaljajte v cimetovem sladkorju in okrasite.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri