tv

Ena izmed glavnih odgovornosti staršev je, da otroke pripravijo na svet, v katerem bodo morali funkcionirati kot odgovorni odrasli. Že zelo zgodaj lahko začnete z uvajanjem nekaterih navad, ki bodo spodbudile odgovornost. 

Ko menite, da je otrok pripravljen na nekatere obveznosti, ki ga bodo naučile odgovornosti, postopoma pričnite z uvajanjem navad, ki so primerne njegovim letom. Zbrali smo nekaj idej, seveda pa vse skupaj prilagodite svojemu okolju in potrebam otroka. 

Naučite otroka kako postaviti cilje

Vsi imamo cilje, niso pa vsi realistični. Razlikujejo se glede na leta, potrebe in situacije, znano pa je, da si na primer najstniki radi zastavljajo nepraktične cilje – postati slaven, bogat in priljubljen, še posebej ob obilici dandanašnjih družabnih omrežjih. S tem ni nič narobe, vendar skušajte na lastnih primerih pokazati, kako si zastaviti realistične cilje in jih doseči.

Pogovorite se o tem, kar otrok želi doseči – tako dolgoročno kot kratkoročno. S tem mu boste pomagali tudi do boljšega počutja, saj se ob doseženem cilju sprošča dopamin, ki spodbuja občutek motivacije in sreče.

Pomagajte mu obvladovati čustva

Vsi se kdaj znajdemo v situaciji, ko čustva težko obvladamo, pa naj gre za spor na delovnem mestu, težave v razmerju ali drugih situacijah, ki zahtevajo taktnost. Sčasoma se naučimo, kako stvari obvladovati. S tem se spopada veliko otrok, ker jih obremenjuje šola, pritisk vrstnikov, pa tudi domača dinamika. Pri vsem tem jim lahko pomagate.

Naučite jih, kako se zdravo spopasti s čustvi, denimo s pomočjo športa, glasbe ali rokodelstva. To jim bo v pomoč tudi pri ohranjanju potrpljenja. Bolj ko se bodo sposobni obvladovati, samozavestnejši bodo (pa tudi vi), ko se bodo morali spopasti s težkimi situacijami.

Spodbujajte zdrave prehranske navade

Če ne prej, se otroci v najstniških letih pogosto srečajo z nezdravo prehrano, ki kmalu postane boljša od doma pripravljene zelenjavne juhe. Zato že od majhnega skušajte uvajati doma pripravljeno in uravnoteženo prehrano, pustite pa prostor tudi za pregrehe, da se otrok ne bo čutil prikrajšanega. Če pokažete, da lahko ujame ravnotežje med zdravim in nezdravim, obstaja manj možnosti, da bi njegova prehrana temeljila na hamburgerju in ocvrtem krompirčku. 

otrok

Razporedite domača opravila

Če imajo otroci razmetano sobo, to še ne pomeni, da bodo kot lastniki hiše nemarni. Je pa dober znak, da se morajo naučiti nekaterih gospodinjskih opravil. Določite zadolžitve, ki bodo primerne otrokovi starosti in ga spodbujajte, da jih bo redno opravljal. Morda bo na začetku potrebna nagrada ali druge vrsta spodbuda, sčasoma pa bo to postalo nekaj vsakdanjega. 

Naj sami popravijo svoje napake

Veliko staršev dela napako, ker poskuša reševati težave svojih otrok. Čeprav otrokom to ustreza, se morajo naučiti spopasti z lastnimi težavami, še posebej tistimi, ki jih ustvarijo sami.

Če so se vaši otroci znašli v situaciji, ki ji niso kos, denimo prepir s prijateljem, nazadovanje pri športni aktivnosti zaradi pomanjkanja motivacije, razlita voda po tleh ... jim ne pomagajte, ampak pustite, da sami rešijo problem. Vsekakor pa ocenite situacijo in ugotovite, ali je za otrokovo starost primerno, da ukrepa sam (na primer pobiranje stekla od razbitega kozarca itd.) 

Sami bodite najboljši zgled

Če zgoraj navedenih stvari tudi sami ne počnete, ne morete pričakovati, da bo vaš otrok odrasel v odgovornega človeka. 

Najboljši zgled mu predstavljate prav vi, zato se izkažite. Pravočasno plačujte račune, čistite hišo, hodite v službo. Če se bodo otroci lahko zgledovali po vas, bo to dobra popotnica za njihovo prihodnost.

Sorodni članki

Ali znate svojemu otroku reči odločni in samozavestni NE?

Berem in poslušam različne zgodbe, ko starši povsem vzgojno odpovejo pred svojo mularijo.

3 nasveti, kako brez vpitja otroke pripraviti k poslušanju

Zakaj starši vpijejo na svoje otroke? Ker se počutijo razočarane, nemočne. V trenutku, ko jim vse uide izpod nadzora, imajo pač občutek, da je vpitje še edino, kar jim preostane...
None

Ti, ti, mali debelušček!

Epidemija debelosti pri otrocih se skupaj z novim načinom življenja seli tudi k nam. Da bi jo znali zajeziti, je prav, da veste, kje se skrivajo pasti.
Izbor uredništva

Za avanturiste: 10 aktivnosti po Sloveniji, ki jih morate poskusiti

Naša dežela nudi na majhnem prostoru ogromno možnosti za tiste željne avantur. Na dosegu roke imamo gore, reke, jezera, malo...

Več...

5 pravil psihologije za enostavnejše življenje

Razumeti psihologijo ni tako preprosto. Pa vendar na njej temelji naše vedenje. Z vsako kretnjo sporočamo določene signale...

Več...

15 skrivnosti, ki jih poznajo samo tekači

Če pozorno opazujete tekače, se boste lahko načudili marsikateri navadi, ki je zanje nekaj čisto običajnega. Da bi bolje...

Več...
Najbolj brane vsebine

Zakaj tako radi hodimo v gore?

Nekateri imajo raje morje, drugi gore. Nedvomno imata vsak svoj čar. Vendar gore, gore so nekaj posebnega...  
Več...

Kako začeti – nasveti za dolgoročni uspeh pri telovadbi

Hoja, plavanje, kolesarjenje, tek, smučanje, ples, skupinska vadba, fitnes ... Kakršnakoli telovadba prispeva k boljšemu zdravju in počutju, pa naj gre za strukturiran vadbeni program ali za del vaše dnevne rutine. Zato začnite. Danes. Lahko kar s hojo – zastonj je, ni težavna, če se vam pridruži še prijatelj, pa boste lažje ostali motivirani. Mi pa naštevamo še nekaj nasvetov za dodatno motivacijo in uspeh.
Več...

4 nasveti, kako začeti s hujšanjem

Vsi, ki ste se kdaj že lotili hujšanja, veste, da so prvi koraki najtežji. Da boste lažje prišli do cilja, ne glede na dieto, je tu nekaj osnovnih nasvetov za izgubo telesne teže.
Več...

Soda bikarbona - ali res pomaga tudi pri hujšanju?

Lahko soda bikarbona (ja, to je ta prašek, ki ga uporabljate pri peki kruha in piškotov) pomaga pri hujšanju? Nekateri trdijo, da pomaga. Kaj pa o tem pravi znanost?
Več...

23 razlogov, zakaj tečem

Tek (tako kot druge vrste fizične aktivnosti) s seboj prinese ogromno pozitivnih stvari. Le nekaj minut teka dnevno lahko nadvse vpliva na naše življenje. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri