tv

Ena izmed glavnih odgovornosti staršev je, da otroke pripravijo na svet, v katerem bodo morali funkcionirati kot odgovorni odrasli. Že zelo zgodaj lahko začnete z uvajanjem nekaterih navad, ki bodo spodbudile odgovornost. 

Ko menite, da je otrok pripravljen na nekatere obveznosti, ki ga bodo naučile odgovornosti, postopoma pričnite z uvajanjem navad, ki so primerne njegovim letom. Zbrali smo nekaj idej, seveda pa vse skupaj prilagodite svojemu okolju in potrebam otroka. 

Naučite otroka kako postaviti cilje

Vsi imamo cilje, niso pa vsi realistični. Razlikujejo se glede na leta, potrebe in situacije, znano pa je, da si na primer najstniki radi zastavljajo nepraktične cilje – postati slaven, bogat in priljubljen, še posebej ob obilici dandanašnjih družabnih omrežjih. S tem ni nič narobe, vendar skušajte na lastnih primerih pokazati, kako si zastaviti realistične cilje in jih doseči.

Pogovorite se o tem, kar otrok želi doseči – tako dolgoročno kot kratkoročno. S tem mu boste pomagali tudi do boljšega počutja, saj se ob doseženem cilju sprošča dopamin, ki spodbuja občutek motivacije in sreče.

Pomagajte mu obvladovati čustva

Vsi se kdaj znajdemo v situaciji, ko čustva težko obvladamo, pa naj gre za spor na delovnem mestu, težave v razmerju ali drugih situacijah, ki zahtevajo taktnost. Sčasoma se naučimo, kako stvari obvladovati. S tem se spopada veliko otrok, ker jih obremenjuje šola, pritisk vrstnikov, pa tudi domača dinamika. Pri vsem tem jim lahko pomagate.

Naučite jih, kako se zdravo spopasti s čustvi, denimo s pomočjo športa, glasbe ali rokodelstva. To jim bo v pomoč tudi pri ohranjanju potrpljenja. Bolj ko se bodo sposobni obvladovati, samozavestnejši bodo (pa tudi vi), ko se bodo morali spopasti s težkimi situacijami.

Spodbujajte zdrave prehranske navade

Če ne prej, se otroci v najstniških letih pogosto srečajo z nezdravo prehrano, ki kmalu postane boljša od doma pripravljene zelenjavne juhe. Zato že od majhnega skušajte uvajati doma pripravljeno in uravnoteženo prehrano, pustite pa prostor tudi za pregrehe, da se otrok ne bo čutil prikrajšanega. Če pokažete, da lahko ujame ravnotežje med zdravim in nezdravim, obstaja manj možnosti, da bi njegova prehrana temeljila na hamburgerju in ocvrtem krompirčku. 

otrok

Razporedite domača opravila

Če imajo otroci razmetano sobo, to še ne pomeni, da bodo kot lastniki hiše nemarni. Je pa dober znak, da se morajo naučiti nekaterih gospodinjskih opravil. Določite zadolžitve, ki bodo primerne otrokovi starosti in ga spodbujajte, da jih bo redno opravljal. Morda bo na začetku potrebna nagrada ali druge vrsta spodbuda, sčasoma pa bo to postalo nekaj vsakdanjega. 

Naj sami popravijo svoje napake

Veliko staršev dela napako, ker poskuša reševati težave svojih otrok. Čeprav otrokom to ustreza, se morajo naučiti spopasti z lastnimi težavami, še posebej tistimi, ki jih ustvarijo sami.

Če so se vaši otroci znašli v situaciji, ki ji niso kos, denimo prepir s prijateljem, nazadovanje pri športni aktivnosti zaradi pomanjkanja motivacije, razlita voda po tleh ... jim ne pomagajte, ampak pustite, da sami rešijo problem. Vsekakor pa ocenite situacijo in ugotovite, ali je za otrokovo starost primerno, da ukrepa sam (na primer pobiranje stekla od razbitega kozarca itd.) 

Sami bodite najboljši zgled

Če zgoraj navedenih stvari tudi sami ne počnete, ne morete pričakovati, da bo vaš otrok odrasel v odgovornega človeka. 

Najboljši zgled mu predstavljate prav vi, zato se izkažite. Pravočasno plačujte račune, čistite hišo, hodite v službo. Če se bodo otroci lahko zgledovali po vas, bo to dobra popotnica za njihovo prihodnost.

Sorodni članki

Ali znate svojemu otroku reči odločni in samozavestni NE?

Berem in poslušam različne zgodbe, ko starši povsem vzgojno odpovejo pred svojo mularijo.

3 nasveti, kako brez vpitja otroke pripraviti k poslušanju

Zakaj starši vpijejo na svoje otroke? Ker se počutijo razočarane, nemočne. V trenutku, ko jim vse uide izpod nadzora, imajo pač občutek, da je vpitje še edino, kar jim preostane…

11 nasvetov za starše: Kako vzgajati odločnega otroka?

Kako veste, da je vaš otrok odločen? Tega vam nihče ni povedal in niste naredili obširne analize, to preprosto veste.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri